Hírek
23094 hír az adatbázisban
Az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram
MTI + Marketinginfo.hu - 2019-04-01 12:38
Egészségmarketing

Európában az iskolások a következő tanévben is tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapnak az Európai Unió 250 millió eurós (mintegy 80 milliárd forint) programjának köszönhetően.

Az EU program azt hivatott elősegíteni, hogy a gyermekek körében egészséges táplálkozási szokások honosodjanak meg - közölte az Európai Bizottság.

A tájékoztatás szerint 2019-2020-as tanévben uniós szinten 145 millió euró áll majd rendelkezésre gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió euró pedig tejre és egyéb tejtermékekre.

Magyarországon az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot 3,73 millió euróval (közel 1200 millió Ft), az iskolatejprogramot pedig 1,95 millió euróval (mintegy 625 millió Ft) támogatja az EU, ami a 28 EU-tagállam viszonylatában a 9. és a 12. legmagasabb összeg.

Mint közölték, a kezdeményezés keretében gyümölcsöt, zöldséget és tejet osztanak az iskolákban, és célzott oktatási programok indulnak, melyek a helyes táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmet, és a diákokat megismertetik az élelmiszer-termelés folyamatával.

A gyermekek részére kiosztásra váró termékek kiválasztása egészségi és környezeti megfontolásokat, a szezonalitást, a változatosságot és a hozzáférhetőséget szem előtt tartva történik. A tagállamok ösztönözhetik a helyi vagy regionális forrásokból történő beszerzést, és előnyben részesíthetik a biotermékeket, a rövid ellátási láncokat, a környezetre kedvező hatást gyakorló megoldásokat, valamint a mezőgazdasági termékek minőségrendszereit.

Az Európai Bizottság közzétett értékelő jelentéséből kiderült, hogy a 2017-2018-as tanévben az egészséges táplálkozást népszerűsítő kezdeményezés több mint 20 millió gyermekhez jutott el unió-szerte. Mintegy 159 ezer iskola vett részt a kezdeményezésben, melynek keretében 178 millió liter tejet és több mint 255 ezer tonna friss gyümölcsöt és zöldséget szállítottak az uniós iskolákba. Az EU 2017-2018-ban több mint 182 millió eurót biztosított az uniós költségvetésből erre a célra.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Minden gyermek rémálma: a zöldség! (x)
  Kevesebb hús, több zöldség (x)
  Friss zöldség, gyümölcs és tejtermék az iskolaprogramban
  Milyen zöldségek és gyümölcsök szezonja várható?
  Még mindig nem elégséges a gyermekek tejtermékfogyasztása
  Sikerrel zárult az 7. Iskolakezdés együtt! segélyakció
  Tejfogyasztást népszerűsítő kampány indult
  Kárpátaljai gyermekotthont segített egymillió forinttal a Kőröstej
  A magyar háztartások kedvelik a tejet
  Legkedveltebb élelmiszereink között a zöldség-gyümölcs
  Koncentrálódási kényszer a tejpiacon
  Bővült a tejfogyasztó háztartások köre

További hírek ebben a kategóriában

Az elhízás lerövidíti a gyerekek...
A CBD olaj szervezetre gyakorolt...
Mit lehet kezdeni a letört fogga...
Hogyan jelzi a tested a szerelem...