Nézzük a kínálatot
Az egyik legegészségesebb csonthéjasnak érkezett el az ideje. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a dió. Talán a legismertebb tulajdonsága az, hogy csökkenti a koleszterinszintet, és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Tárolását tekintve a legpraktikusabb, ha pucolatlanul vásároljuk, ám ha mégis konyhakészen sodorja elénk az élet, akkor lehetőleg zacskóban tároljuk, hűvös helyen.
Szelídgesztenye. Nagyon fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a vadgesztenye és a szelídgesztenye között, hiszen az egyiket elfogyasztjuk, míg a másikból a gyerekek előszeretettel építenek. Kiemelkedő a B-, C-, E-vitamin tartalma, emellet jelentős benne a vas, kálium és magnézium is. Ezeknek hála, segít megelőzni a csontritkulásos megbetegedéseket, és segíti a vérképzést. Ki evett már gesztenyelisztet? Ebből készül!
Az ősz nagy kedvence a sütőtök. Na nem, nem a töklámpás miatt, hanem a számtalan jótékony tulajdonsága miatt. Rengeteg A- és C-vitamint tartalmaz, emellett pedig gazdag antioxidánsokban. Az íze édeskés, főzve, sütve, üdítőként egyaránt rendkívül népszerű.
Az alma az pont az a gyümölcs, ami egész évben kapható, ám a legfinomabbaknak most jön el az ideje. Hiszen ki ne ismerné ezt a népszerű és közkedvelt gyümölcsöt? Hazánkban is számtalan helyen termesztik, gondoljunk csak a szabolcsi vagy éppen a zalai almára. Nem meglepő, hogy éves viszonylatban ebből a gyümölcsből fogy a legtöbb, átlagban fejenként 23 kg. Igazi A-, B-komplex, C-vitaminforrás, ezen felül pedig nagy számban találhatóak benne flavonoidok és antioxidánsok. Étkezés előtt fogyasztva igen hasznos.
A szilva szezonja is beköszönt végre. Remek gyümölcs a székrekedés megelőzésére, valamint a májtisztító hatása számottevő. A szilvában lévő egyik anyag segíti a víz kiválasztását, így hasmenést okozhat, amihez a benne lévő magnézium nagyban hozzájárul. Beindítja az emésztést, így étkezés előtt egy szilva elropogtatása csodát tehet.
Zöldségek
A kelbimbó egy meglehetősen apró, de vitaminokban bővelkedő zöldség. Lényeges hatásai: gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással is bír, így rendkívül hasznos a fogyasztása legyengült immunrendszer esetén.
Végül pedig 2 vitaminbombával állunk elő, azaz a karfiollal és a brokkolival. Rakott ételekhez, illetve krémlevesként is kiváló választás, de nyersen is fogyasztható, bár sokaknál puffadást okoz.
Ősszel is lehet egészségesen étkezni, hiszen rengeteg jótékony és színes finomság vár ránk a továbbiakban is.
A
Magzsolánál nagyon finom aszalványok is elérhetőek, ezeket se felejtsük el!
(x)