Márkatörténet
77 márkatörténet az adatbázisban
Márkatörténet: Nescafé
2009-11-09 17:35
Kávémárkához illően a Nescafé története brazil gyökerekhez nyúlik vissza. A piros bögrével és az Open Up dallammal azonosított instant kávé hetven éve jött a világra.

A Nescafé története 1930-ban kezdődött, amikor a brazil kormány megkereste a Nestlé szakértőit: olyan terméket szerettek volna kifejleszteni, melyből csupán víz hozzáadásával tökéletes kávé nyerhető. A legendás kávé-guru, Max Morgenthaler nyomban munkához látott - az eredményig azonban hosszú éveken át kellett várni. Az instant kávé 1939-ben született meg, és először Svájcban mutatkozott be. A Nescafé gyártása ugyanitt, Orbe-ban indult el, majd mivel gyorsan népszerűvé vált, előállítása megkezdődött Franciaországban, Angliában és az USA-ban is.


A granulátum a mai napig úgy készül, hogy a hatalmas adag őrölt kávét megfőzik, majd a lefőzött italból kivonják a vizet. A vízkivonásra két eljárás létezik: vagy porlasztva szárítják (spray dry), azaz hatalmas adag forró gőzt engednek a lefőzött kávéra, vagy - egy újabb technikai fejlesztést igénybe véve - fagyasztva szárítják (freeze dry). Az utóbbi esetben egy vékony, megfagyott réteg keletkezik először a lefőzött kávémennyiségből. Ezután következik a víz eltávolítása, hogy végül az átlátszó üvegcsomagolásból jól ismert granulátum megszülethessen.

Created with Admarket's flickrSLiDR.

Az idén hetvenedik születésnapját ünneplő Nescafé valóban megjárta a hadak útját: a II. világháborúban ugyanis az amerikai katonák szürcsölték rendületlenül. Az instant kávé iránti elkötelezettségük eredményeképpen 1942-ben a teljes amerikai termelést lefoglalták a hadsereg számára.

következő oldal   NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      

További márkatörténetek

Kép: FOREO Márkatörténet: Foreo
2023-05-26 09:08
Márkatörténet: Rossmann
Márkatörténet: Caola
Márkatörténet: Avon
Márkatörténet: Michelin
Márkatörténet: Az Arconic-Köfém ...
Márkatörténet: A Coca-Cola legen...