Tanulmányok, elemzések
1946 anyag az adatbázisban
Bevezető

 
  • Bérletidíj-csökkenéssel zárta a múlt évet az albérletpiac, országosan 0,2, Budapesten viszont 0,7 százalékkal csökkentek az albérletárak decemberben a KSH-ingatlan.com lakbérindex adatai alapján.
  • A fővárosi albérletpiacon januárban viszont már drágulás látható, az átlagos bérleti díj 250 ezer forintra emelkedett. Ez részben magyarázható azzal, hogy a reálbérek idén pozitív tartományba kerülnek.
  • A vármegyeszékhelyeken havi szinten stagnáltak a bérleti díjak, éves szinten azonban Debrecenben 43, Győrben 27 százalékkal emelkedtek.
  • Szegeden csak 8 százalékos volt az éves bérletidíj-emelkedés, ám a következő időszakban az elektromos autógyár városba költözése jelentősebb felértékelődést hozhat.


A múlt év utolsó hónapjában havi összevetésben csökkentek az országos és a budapesti átlagos albérletárak a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint, ám a január első két hetében Budapesten drágulás látható a kínálati piacon.

"Tavaly decemberben országosan 13, Budapesten 12 százalékos volt a drágulás az egy évvel korábbihoz képest. A 2015-ös átlagszintekhez képest 95 és 85 százalékos emelkedés következett be. Ugyanakkor a reállakbérek, vagyis az inflációval korrigált bérleti díjak, még mindig elmaradnak a 2020 januárjában látott csúcsértékektől. Ez azt is jelenti, hogy 2019 második fele óta a bérleti díjak lassabb ütemben drágultak, mint ahogy a fogyasztói árak emelkedtek." - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Jelentősen bővült a kínálat, de Budapesten már negyedmillió az átlagos bérleti díj
2024 első három hetében az albérletpiacon viszont elmozdulás történt, és nem csak az árakban. - tette hozzá. A bérlők már országosan több mint 14 ezer hirdetésből válogathatnak, ami 15 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Budapesten pedig több mint 1000 lakással bővült a kínálat, de ezzel párhuzamosan a bérleti díjak is emelkedtek. A fővárosi átlagos havi bérleti díjak 250 ezer forintra emelkedtek az előző hónapokban látott 240 ezer forintról.

"Ez részben annak köszönhető, hogy a reálbérek emelkedő pályára kerültek, az idén pedig a fizetések további emelkedésére lehet számítani. A tulajdonosok pedig rendkívül érzékenyek a bérlők fizetőképességére. Bár az albérletszerződések többségénél nyáron van az évforduló a szeptemberi tanévet megelőzően, de jelentős részüknél januárban és sok esetben az inflációhoz van kötve a bérleti díj emelése. Ez szintén feljebb húzhatta a fővárosi árakat. Ugyanakkor a tavalyi 17,6 százalékos inflációval megegyező mértékű drágulást a legtöbb bérlő nem tudja megfizetni, így a tulajdonosok számottevő része beéri kisebb mértékű emeléssel is." - fogalmazott a szakember.

Szeged is felzárkózik

A vármegyeszékhelyeken az átlagos lakbér 140 ezer forint volt januárban a kínálati piacon. Ez nem jelent változás decemberhez képest. Éves szinten azonban komoly, 17 százalékos emelkedést jelent. A legkeresettebb vármegyeszékhelyeken még nagyobb volt a drágulás. Debrecenben például 43 százalékkal 200 ezer forintra, Győrben 27 százalékkal 190 ezer forintra nőttek a bérleti díjak tavaly januárhoz képest. A szakember szerint a jövőben Szeged is felzárkózhat a két vármegyeszékhelyhez. A kínai BYD autógyár beruházása ugyanis az ottani lakáspiac mellett az albérletpiacot is felélénkítheti.

A többi nagyvárost nézve látszik, hogy Veszprémben például 150 ezer, Székesfehérváron 160 ezer forint volt az átlagos bérleti díj januárban, ami stagnálást és 7 százalékos növekedést jelent 2023 januárjához képest. Miskolcon 5 százalékos bérletidíj-emelkedés történt, így 100 ezer forintnál tartanak az albérletárak a borsodi vármegyeszékhelyen.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  2023-ban a K&H az Év ingatlanfinanszírozója
  Tovább erősödött az ingatlanpiac
  Ingatlant és gépjárművet biztosítanak leginkább a magyarok
  2022 a befektetők éve volt az ingatlanpiacon
  Szokásosan gyenge hónappal zárta az évet az ingatlanpiac
  Negyedéves rekord a hiteleknél, tovább erősödő ingatlanpiac
  Lakásvásárlás Szegeden: megéri?
  240 milliárdos is lehet a magyar albérletpiac

További tanulmányok

Női vállalkozók Magyarországon
Munkaerőpiac: sosem látott aktiv...
Csökkentek a női kinevezések az ...
A digitalizáció áll a cégek figy...