Tanulmányok, elemzések
1933 anyag az adatbázisban
Bevezető

Lakóingatlan adás-vételi tranzakciószám-becslés és jelzáloghitel-előrejelzés 2023. március

A Duna House Cégcsoport közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2023 márciusában, országosan 7 787 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 39,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

2023 márciusában 25%-os erősödéssel az első negyedév legjobb hónapjával zárt a hazai ingatlanpiac. A Duna House saját adatain alapuló becslés alapján országosan 7 787 adásvétel történt, amely az előző évhez képest továbbra is 46%-os visszaesést mutat, de februárhoz képest jelentős, közel 25%-kal több tranzakciót jelent. 2023 első három hónapjában mindösszesen 19 893 adásvétel történt, ami az elmúlt 10 év leggyengébb első negyedévét mutatja, ennél kevesebb tranzakciót utoljára 2013-ban becsült az ingatlanközvetítő vállalat. A Duna House a második negyedévben fokozatosan emelkedő aktivitással és így egyre növekvő tranzakciószámokkal számol a hazai piacon.

Kezdetét vette a várt erősödés a lakáspiac után a jelzáloghitel-piacon is, március hónapban a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának a Credipass-nak a hazai adatai alapján 39,5 milliárd forintos volumen becsülhető, ami 19%-os növekedést mutat februárhoz, de jelentős, 71%-os csökkenést jelez az előző év márciusi adatához képest. Negyedéves tekintetben az MNB tényadatai és a márciusi becslés alapján 113,4 milliárd forint értékű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, amely 67%-os elmaradást mutat 2022 első negyedévéhez képest. A szakértők az ingatlanpiac további erősödése miatt a pozitív irányú változás folytatását várják a következő hónapok hitelpiacán is.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  2022 a befektetők éve volt az ingatlanpiacon
  Szokásosan gyenge hónappal zárta az évet az ingatlanpiac
  Negyedéves rekord a hiteleknél, tovább erősödő ingatlanpiac
  Miként változik az ingatlanpiac?
  Az OTP Ingatlanpont reklámsorozata
  Az ingatlanpiaci aranykor egyhamar nem ér véget
  Az ingatlanpiaci tranzakciók 15-18%-át érintheti a változás
  Mi a helyzet az apróhirdetési piacon?

További tanulmányok

Sok az állásokra jelentkező munk...
Átlagosan 1763 forintos bruttó ó...
Minden ötödik hazai cég tervezi ...
A bérek növelése erősebb verseny...