Tanulmányok, elemzések
1944 anyag az adatbázisban
Bevezető

Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte - mutat rá az EY 1200 CEO megkérdezésével készült nemzetközi kutatása. A döntéshozók cégfelvásárlásokkal akarnak megerősödve kikerülni a válságból.

A vezetők döntő többsége (98%) a világgazdaság lassulására készül fel, köztük is többségben (55%) vannak azok, akik elhúzódó recessziótól tartanak. A geopolitikai kihívások miatt szinte az összes válaszadó (97%) felülvizsgálja terveit, minden negyedik (44%) elhalasztja befektetéseit, minden harmadik (32%) teljesen leállítja a tervezett beruházásokat. A vezérigazgatók leginkább a bizonytalan monetáris politikát, a növekvő tőkeköltségeket és a koronavírus miatti kiszámíthatatlanságot tartják a legnagyobb kockázatnak a vállalkozás növekedése szempontjából.

A kedvezőtlen kilátások ellenére a döntéshozók továbbra is keresik azokat az üzleti lehetőségeket, amelyekkel megszilárdíthatják pozícióikat a piacon. Ennek megfelelően a válaszadók közel fele (46%) tervez cégösszeolvadást vagy felvásárlást az idei évben.

"A gazdasági környezet látványos átalakulása miatt a társaságoknak még hatékonyabbá, innovatívabbá és fenntarthatóbbá kell válniuk, hogy továbbra is vonzóak legyen a befektetők, az ügyfeleik és a tehetséges munkatársak számára. A fejlődést elősegíti egy jól megválasztott akvizíció. Egy gondosan átgondolt és előkészített felvásárlás versenyelőnyt biztosíthat a piacon" - emelte ki dr. Vaszari Péter, az EY Stratégiai és Tranzakciós tanácsadással foglalkozó területének partnere.

A kutatásban megkérdezett vezetők 39 százaléka a fenntartható működésre fordítana több forrást, míg harmaduk (36%) a tehetséges munkavállalók fejlesztésébe ruházna be. A vezérigazgatók többsége (70%) szerint a rugalmas munkavégzés kulcsfontosságú ahhoz, hogy felvegyék és meg is tartsák a rátermett szakembereket.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Az energiaválság miatt lassulás várható a világgazdaságban
  Milyen kihívásai és lehetőségei vannak a hazai vállalatoknak?
  A PwC szerint 2020 a világgazdaság lassulásának éve lesz
  Csökkent a magyarok vásárlási kedve
  Csökken a vezérigazgatói optimizmus
  Hol tart most a világgazdaság?
  A vezérigazgatók világszerte optimisták a növekedést és a világgazdaság jövőjét illetően
  Optimisták a vezérigazgatók
  Folytatódik a világgazdaság bővülése

További tanulmányok

Csökkentek a női kinevezések az ...
A digitalizáció áll a cégek figy...
Bérletidíj-csökkenéssel zárta az...
Marketing és kommunikációs trend...