Tanulmányok, elemzések
1933 anyag az adatbázisban
Bevezető

Januárban kevesebb németországi vállalat érezte úgy, hogy működése veszélyben van, mint a múlt év utolsó hónapjában - derült ki az ifo gazdaságkutató intézet közzétett felméréséből.

Az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) közzétett adatai szerint Németországban idén januárban a vállalatok 4,8 százaléka érezte úgy, hogy gazdasági túlélése veszélyben van, egy hónappal korábban ez az arány még 6,3 százalék volt.

"A gazdasági lassulás így valószínűleg nem hagy jelentősebbet nyomot vállalati fizetésképtelenség formájában" - nyilatkozta az Ifo vezető közgazdásza, Klaus Wohlrabe.

A januárban regisztrált csökkenés a gazdaság minden ágazatában megfigyelhető volt. A legmagasabb arány azonban továbbra is a kiskereskedelmi szektorban van, ahol a cégek 8,3 százaléka mondta azt, hogy a túlélése veszélyben van a decemberben regisztrált 9,7 százalékot követően.

"Sok kiskereskedőnek fáj a fogyasztói visszafogottság és a magas infláció" - mondta Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

A szolgáltatók körében az arány 6,4 százalékról 5,2 százalékra csökkent januárban havi összevetésben. A szolgáltatószektoron belül a legnagyobb mértékben (12,8 százalék) a szálláshelyek aggódtak túlélésük miatt, míg a vendéglátóiparban 11,1 százalékot regisztráltak.

A feldolgozóiparban januárban a cégek 4,0 százaléka érezte úgy, hogy gazdasági túlélése veszélyben van, decemberben ez az arány 6,5 százalék volt. Sok energiaintenzív ágazat, például a vegyipar továbbra is veszélyben érzi magát: az ott regisztrált arány 10 százalék felett maradt januárban is.

2020 júniusában a koronavírus-járvány miatt 21,8 százalék volt a magukat veszélyeztetettnek tekintő cégek aránya Németországban.

(MTI)


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  A Volkswagen megállapodott 200 ezer németországi vásárlója kártérítésről
  Jól megy a német vállalatoknak
  Minden harmadik német vállalatnak van már „okos” terméke
  Az Axel Springer átalakulásának 8 alapvetése
  Száguld a Közel-Keleten a BMW
  Sikeres október a Volkswagen mögött

További tanulmányok

Sok az állásokra jelentkező munk...
Átlagosan 1763 forintos bruttó ó...
Minden ötödik hazai cég tervezi ...
A bérek növelése erősebb verseny...