Tanulmányok, elemzések
1914 anyag az adatbázisban
Bevezető

A Duna House Cégcsoport közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2022 decemberében, országosan 6 474 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A Duna House becslése alapján 2022 decemberében a szezonalitási változókat tekintve az előző hónapok mélypontján stabilizálódott az ingatlanpiac. Az ingatlanközvetítő hálózat által országosan becsült 6474 adásvétel, a leggyengébb idei hónapot jelöli, amely novemberhez képest 19%-os, az előző év utolsó hónapjához hasonlítva pedig 43%-os csökkenést mutat.

2022-ben a Duna House becslése alapján összesen így 125 171 adásvétellel zárt a lakóingatlanpiac, amely az előző évhez képest 22%-os volumencsökkenést jelent. Ennél kevesebb tranzakcióval utoljára 2014-ben zárt a hazai piac, akkor mindösszesen 113 ezer tranzakció volt a KSH adatai alapján. A Duna House várakozásai szerint 2023-ban sem várható a piac erősödése, az ingatlanközvetítő éves előrejelzése a 90-110 ezer közötti adásvételi sávot jelölte meg az idei várható volumennel kapcsolatban.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának a Credipass-nak a hazai adatai alapján a hitelpiacon 2022 decemberében 55 milliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, ami a tavalyi adathoz képest 48%-os, az előző hónaphoz képest 8%-os volumencsökkenést jelent. Éves tekintetben így az MNB tényadatai (1-10.hó) és a Credipass becslése (11-12.hó) alapján 1217 milliárd forint lakáscélú hitelt vett fel a magyar lakosság, ami a tavalyi rekord évhez képest 6,6%-os visszaesést mutat. Az év végén bejelentett megmaradó állami támogatások pozitív üzenete biztonságot és kiszámíthatóságot nyújt a hitelpiac számára.Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  2022 a befektetők éve volt az ingatlanpiacon
  Negyedéves rekord a hiteleknél, tovább erősödő ingatlanpiac
  Miként változik az ingatlanpiac?
  Az OTP Ingatlanpont reklámsorozata
  Az ingatlanpiaci aranykor egyhamar nem ér véget
  Az ingatlanpiaci tranzakciók 15-18%-át érintheti a változás
  Mi a helyzet az apróhirdetési piacon?
  Az elmúlt 10 év ingatlanpiaci változásai
  Az ingatlanpiaci tranzakciók húzzák a hazai M&A-piacot

További tanulmányok

Lendületes bővülés decemberben
Szétaprózott digitalizáció
Jelentős feladatokat rónak a gaz...
Nyersanyaghiány és az ellátási l...