Tanulmányok, elemzések
1909 anyag az adatbázisban
Bevezető

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2021 augusztusában, országosan 11 807 ingatlan-adásvétel bonyolódott, valamint 125 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

Szeptemberben tovább folytatódott a lakóingatlanpiac élénkülése - igaz, mérsékelten. A Duna House becslése szerint 11 807 darab tranzakció realizálódott az ősz első hónapjában, ami ugyan elmarad az előző évek szeptembereihez képest, de augusztushoz viszonyítva 4,5%-os növekedést mutat. Az aktív nyári pihenés tehát még mindig érezteti hatását, ami főként a negyedéves adatokon figyelhető meg. Idén július-szeptember között összesen 34.296 tranzakció történt országosan, ami 2019 azonos időszakához képest 10, a 2020-astól pedig 9%-os elmaradást mutat. Éves tekintetben azonban még mindig 20%-os pluszban van az idei piac tavalyhoz viszonyítva. Aktív őszi piaccal számolva, a Duna House 15%-os növekedést vár 2020-hoz képest, így a tranzakciók száma 150 ezer körül lehet.

A nyári időszak csak rövidebb és kisebb mértékben éreztette hatását a lakáscélú jelzáloghitelpiacon, mint az ingatlanok esetében. A Duna House Pénzügyek becslése alapján ugyanis szeptemberben már 125 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon, amely idén az eddigi harmadik legerősebb hónapot jelenti. A tavalyi évhez viszonyítva ez több mint 65%-kal magasabb volumen, a hitelpiac aktivitása pedig elsősorban az új otthonteremtési támogatásokra vezethető vissza. Negyedéves viszonylatban - az MNB júliusi és augusztusi tényadata, valamint a Duna House Pénzügyek szeptemberi becslése alapján - a jelzáloghitelpiac új rekordot döntött: több mint 375 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a magyarok 3 hónap alatt, ami 2021 végére tovább emelkedhet az új zöldhitelben rejlő lehetőségeknek köszönhetően.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Miként változik az ingatlanpiac?
  Az OTP Ingatlanpont reklámsorozata
  Az ingatlanpiaci aranykor egyhamar nem ér véget
  Az ingatlanpiaci tranzakciók 15-18%-át érintheti a változás
  Az elmúlt 10 év ingatlanpiaci változásai
  Az ingatlanpiaci tranzakciók húzzák a hazai M&A-piacot
  Technológiai cégek írják át az ingatlanpiac szabályait
  Értékesítési és vásárlási okok a hazai ingatlanpiacon