Tanulmányok, elemzések
1900 anyag az adatbázisban
Bevezető

A lakáspiaccal foglalkozó cégek várakozásai 2020 áprilisában egyértelműen romlottak az egy negyedévvel korábbihoz képest - derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

A koronavírus okozta járvány az amúgy is lassuló lakáspiacot találta telibe, így a jövőre vonatkozó kilátások jóval szerényebbé váltak. A GKI fővárosi és országos lakáspiaci indexének értéke negyedéves és éves alapon is nagyot esett. A következő egy évben a kapott válaszok szerint Budapesten átlagosan 9-10, vidéken 7-13% körüli áresés várható.

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül. Jelen megkérdezés során 118 ingatlanokkal foglalkozó cég válaszolt. A fővárosi és a magyarországi lakáspiaci index egy-egy számba sűríti a megkérdezettek a következő egy évre vonatkozó lakáspiaci várakozásait.

A befektetői környezet az elmúlt hónapokban átformálódott. A felgyorsuló infláció miatt a MÁP+ nevű szuperállampapír hozama már nem olyan vonzó. A márciusi tőzsdei zuhanás, majd az azóta tapasztalható volatilitás sok befektetőt elbizonytalanított. Ilyen esetekben az ingatlan, mint befektetés fel szokott értékelődni. Másfelől viszont, a munkanélküliség érezhetően emelkedik és a bérek dinamikája, sőt sok helyen nominális értéke is csökken. Ezért a lakosság körében az óvatosság és a tartalékolás lehet a jellemző stratégia, mindez aligha segíti a lakáspiaci kereslet fennmaradását.
A jelen felmérés során az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest határozottan romlottak. A budai oldal és a pesti belváros még tartja magát (itt csak viszonylag enyhe visszaesés következett be), de a pesti külső kerületekben számottevő romlás volt regisztrál¬ható. Nyugat-Magyarországon - a családi házak kivételével - minden lakástípusnál enyhén, Kelet-Magyarországon minden vizsgált szegmensben erősen romlottak a kilátások. Mindebből a lakás-piaci forgalom érdemi csökkenése vetíthető előre.

A válaszadóknak a lakásárak várható alakulására vonatkozó várakozásai is jelentősen rosszabbak lettek az előző felméréshez képest. Országosan számottevő többségbe kerültek értékesítési árak csökkenésére számítók (75%), stabil árakra 24% számít, míg áremelkedésre gyakorlatilag senki sem (1%). A fővárosban ez a három arány rendre 69, 29 és 2%. A számszerű előrejelzések tanúsága szerint a következő 12 hónapban fővárosi átlagban 9-10% körüli árcsökkenés várható. A keleti régióban általános az árcsökkenési várakozás (86%), míg 14% stabil árakat vetít előre. Az összesített prognózis 12-13%-os áresést valószínűsít. A nyugati ország-részben a felmérés résztvevőinek harmada stagnáló, kétharmada csökkenő árakra számít. Az összesített prognózis 6-7% körüli potenciális árcsökkenést jelez. Az új építésű lakások esetében nincsenek érdemi regionális különbségek, mindenütt 5% körüli áresés várható.

A lakásárak következő 12 hónapban várható változása, 2020. április (százalékban a jelenlegi árakhoz képest):

Nem panel társasházi lakások: -9 (-1,8)
 
  • Budai zöldövezet: -8 (-1)
  • Egyéb Buda: -8 (-2)
  • Pesti belváros:-10 (-2)
  • Pesti zöldövezet: -10 (-2)
  • Egyéb Pest -10 (-2)


Panellakások: -11 (-2)
 
  • Észak-Pest: -12 (-2)
  • Dél-Pest: -12 (-3)
  • Buda: -9 (-1)


Családi házak: -8 (-3)
 
  • Pest: -9 (-4)
  • Buda: -7 (-2)


Budapest összesen: -9 (-2,2)

(Zárójelben az előző - 2020. januári - felmérés adatai. Forrás: GKI felmérések)


A következő egy évben csökkenő lakásbérleti díjakra a megkérdezettek 80%-a, stagnálásra 18%-a számít. A várható díjcsökkenés mindhárom vizsgált régióban 10% feletti.Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Fogyasztói változások – a víruson innen és túl
  Negatív trendforduló a lakáspiacon
  Áremelkedést vár a lakáspiacon a Takarék-csoport
  Egyre nagyobb a pörgés a vidéki lakáspiacon
  Továbbra is az európai elitben a magyar lakáspiac
  Százszoros különbségek, kiélezettebb harc a lakáspiacon
  A gyerekeken múlik a lakáspiac jövője?
  A lakáspiaci kilátások romlása húzta le az ingatlanindexeket
  A magyarországi lakáspiac elindult az eddiginél kiegyensúlyozottabb irányba

További tanulmányok

Csaknem minden piaci szereplő eg...
Blockchain-technológia: 2030-ra ...
19 százalékkal nőtt az új személ...
Nem romlottak a lakás-felújítási...