Tanulmányok, elemzések
1903 anyag az adatbázisban
Bevezető

A koronavírus járvány különösen erősen sújtja az időseket, a 65 év felettieket. Ezért a járvány eszkalálódásakor a 65 évesnél idősebb orvosokat visszavonták a közvetlen betegellátásból. Ennek hatására a korábban is erősen túlterhelt háziorvosi rendszer működése erősen megnehezült, s jelentős gátjává vált a koronavírus elleni küzdelemnek.
2020 áprilisában az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) nyilvántartása szerint Magyarországon összesen tartósan 432 háziorvosi praxis, a magyarországi praxisoknak több mint 6%-a volt betöltetlen, ráadásul 2019. február óta 88-cal nőtt ez a szám. Ez azt jelenti, hogy sokkal több településen ütközik akadályba az ellátás, mint egy éve. A helyzet leginkább az Alföldön kritikus, ahol a ritkás településszerkezet miatt jellemzően sokat kell utazni az alapvető orvosi ellátásért.

Egyes településeken/kerületekben több praxis is betöltetlen. Két háziorvos hiányzik 30 településen (ebből négy megyei jogú város) és 2 budapesti kerületben, három a XIV. kerületben, Szombathelyen, Hevesen és Törtelen, 4 Ózdon és a XX. kerületben, míg Salgótarján helyzete a legrosszabb 7 üres praxissal.

A helyzet romlását vetíti előre, hogy csekély számban szakvizsgáznak háziorvosként, miközben a működő praxisokban az egészségügyi állomány nagy része 55 év feletti, a következő tíz évben várhatóan végleg nyugdíjba vonul. A tapasztalatok alapján a háziorvosi állomány fogyását alig fékezik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő folyamatosan kiírt pályázatai, melyek a tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedését célozzák. Ezért szükséges lesz a háziorvosi praxisok finanszírozásának jelentős és tartós, nem egyszeri növelése.Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  A proktológia területe (x)
  A félelem rombolja az immunrendszert is
  Orvosi rendelő a Levendula Home-nál (x)
  A UPS drónokkal szállít orvosi mintákat az USA-ban
  Magyar orvosi technológia sikere
  Forradalom előtt áll a gyógyszerpiac
  Az idei OTP Bank Fogászati Roadshow
  Magyar fejlesztés segíti a Téli Olimpia sportolóit és orvosait
  Egyre fontosabb a magánegészségügy

További tanulmányok

Romániában csaknem 47 százalékka...
Folyamatosan javul az üzleti biz...
Ezek a tech-trendek határozzák m...
Csaknem minden piaci szereplő eg...