Tanulmányok, elemzések
1894 anyag az adatbázisban
Bevezető

Novemberben kéthavi csökkenés után jelentősen emelkedett a GKI konjunktúraindexe, de nem érte el augusztusi, s főleg év eleji szintjét. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint ebben a hónapban az üzleti várakozások markánsan, a fogyasztóiak csak minimálisan javultak.

Az üzleti várakozások novemberi emelkedése elsősorban az iparnak, kevésbé a szolgáltatásoknak köszönhető, az építőipari és kereskedelmi bizalmi index gyakorlatilag nem változott. Az ipari bizalmi index a szeptemberi nagy esést követően második hónapja emelkedik, s meghaladta augusztusi szintjét. Az év eleinél azonban így is lényegesen kisebb. Októberhez képest lényegesen jobb lett az
elmúlt időszaki termelés és a rendelésállomány - ezen belül az export - megítélése, javultak a termelési várakozások. A készletekről alkotott vélemény is kedvezőbb lett.

Az építőipari bizalmi index az elmúlt négy hónapban alig változott. Novemberben a mélyépítő cégek derűlátóbbá, míg a magasépítők kissé borúlátóbbá váltak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség minimálisan változott, a rendelésállomány értékelése enyhén javult. A kereskedelmi bizalmi index négyhavi csökkenés és egy havi növekedés után hibahatáron belül nőtt tovább, s ezzel az elmúlt 6 évet jellemző viszonylag keskeny sáv alsó negyedében maradt. Az eladási
pozíció megítélése jóval kedvezőbb lett, a rendeléseké nem változott, a készleteké viszont romlott. A szolgáltatói bizalmi index novemberben határozottan javult, de még így sem érte el az augusztusi szintet. Egyaránt kedvezőbb lett az általános üzletmenet és a várható forgalom megítélése.

A foglalkoztatási hajlandóság összességében erősödött, különösen az iparban és a szolgáltató cégeknél. A kereskedelemben nem változott, az építőiparban pedig romlott. Kis lépésekben, nagyon alacsony szintről, de harmadik hónapja emelkedik a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési szándék az iparban és a kereskedelemben jelentősen erősödött, az építőiparban és a szolgáltató szférában viszont kissé gyengült. A lakosság inflációs várakozásai hullámzóan alakulnak,
novemberben kissé erősebbek lettek. A magyar gazdaság jövőjéről alkotott vélemény kedvezőbb lett, főleg az iparban, de a szolgáltató szférában is. A kereskedelemben nem változott, az építőipar viszont kissé pesszimistább lett, miként a lakosság is.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke az októberi jelentős visszaesés után novemberben valamelyest emelkedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetét kevésbé jónak, jövőbeli megtakarítási képességét viszont sokkal kedvezőbbnek látta, mint egy hónappal ezelőtt. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét kissé romlónak, míg a következő egy évre vonatkozót kissé javulónak érzékelte.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Áprilisban példatlanul hatalmasat zuhant a GKI konjunktúraindexe
  Március első felében még alig csökent a GKI konjunktúraindexe
  Hároméves mélypontján maradt a GKI konjunktúraindexe
  Augusztusban emelkedett a GKI konjunktúraindexe
  Áprilisban kétéves mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe
  Csökkenéssel kezdte az évet a GKI Konjunktúraindexe
  Emelkedéssel zárta az évet a GKI Konjunktúraindexe
  November is kedvezően alakult a GKI Konjunktúraindexe
  Kéthavi csökkenés után októberben emelkedett a GKI Konjunktúraindexe
  Történelmi csúcsa óta második hónapja esik a GKI konjunktúraindexe
  Januárban év végi csúcsához képest is javult kissé a GKI konjunktúraindexe

További tanulmányok

Egyre több háziorvos hiányzik a ...
A járvány következtében kényszer...
Lesz-e idén növekedés a kiskeres...
A Beszerzési Menedzser márciusba...