Tanulmányok, elemzések
1873 anyag az adatbázisban
Bevezető

Egy év alatt több mint 5000 új cég alakult az építőiparban, ezzel újabb rekordokat produkált az ágazat.

5017 cégalapítás mellett 4005 cégtörléssel zárta az évet az építőipar 2018-ban. Az értékek több szempontból is rendhagyóak. Egyrészt míg a legtöbb ágazatban csökken vagy stagnál a cégek száma, addig az építőiparban meredeken emelkedik, másrészt a 2018-as adat az elmúlt 7 év legmagasabb cégalapítási értéke.

"A cégalapítási érték ezek mellett azért is különleges, mert jelenleg valamivel szigorúbb a cégjogi környezet, mint a 2010-es rekordok környékén volt" - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Úgy tűnik, hogy továbbra sincs fék a szektorban.

A helyzet azonban még nem igazán nevezhető megnyugtatónak. Az építőipari kereslet olyan mértékben növekszik, amelyet a szállítók nem tudnak egykönnyen kiszolgálni. A megrendelők sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak a szállítók magas terheltségi szintje miatt. A 2018-as év több mint 20 százalékos építőipari termelés növekedést mutat 2017-hez képest is, pedig már 2017 is nagyon erős évnek számított az azt megelőző évekhez képest.

Az ágazatban a cégalapítások száma - a többi ágazathoz képest - rendhagyó módon növekszik, jelenleg több mint 51 ezer építőipari vállalkozás működik az országban.

A gazdasági társaságok mellett működik 52 ezer egyéni vállalkozó is a szektorban, ráadásul az egyéni vállalkozók száma még a cégek számánál is gyorsabban növekszik.
"Azt talán már senki nem vitatja, hogy az ágazat dinamikusan fejlődik, a kérdés inkább az, hogy hosszú távon mennyire fenntartható a folyamat" - emelte ki az Opten szakértője. Az építőipar mindig is érzékenyen reagált a gazdaság hullámzásaira, az elaprózódott cégstruktúrába könnyen lánctartozások halmozódhatnak fel, ha a gazdaság lendülete csökken. A lendület azonban vélhetően még ki fog tartani 2019-ben is, de várhatóan már nem lesz ekkora emelkedés. 2019-re 5700 körüli cégalapítás és 3700 körüli cégtörlés várható az ágazatban.

A szektorban 2018 során 851 felszámolás indult, ami 6 százalékkal alacsonyabb mint 2017-ben volt, és a 2014-es értéknek csak egyharmada. A felszámolási tendencia tehát bíztató, de összességében azért még mindig magas az érték.

Az Opten - Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2018-ra vonatkozó értéke átlagosan 17 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten - CFI Vas, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Heves megye produkálta.Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Kifulladóban az építőipari lendület?
  Már a cégek fele sem éli meg a 10 éves kort
  Megtört a cégalapítási lendület
  Félnek a robotoktól az építőiparban
  Újra lendületben az építőipar
  Tizenkilenc éves csúcspontján a GKI építőipari konjunktúraindexe
  Továbbra is csak lábadozik az építőipar
  Digitalizáció az építőiparban
  Még mindig esik az építőipar, de már látni az alagút végét
  Csökken a cégek átlagos nyeresége az építőiparban
  Lassan áll kiegyensúlyozott pályára az építőipar

További tanulmányok

Ez várható idén az IoT-eszközök ...
A vállalati biztonság 6 legfonto...
A PwC szerint 2020 a világgazdas...
Kedvező évzárás 2019-ben