Tanulmányok, elemzések
1842 anyag az adatbázisban
Bevezető

Budapesten, Fejér és Veszprém megyében tervez munkát vállalni a legtöbb nyugdíjas, többnyire ráérésének megfelelően, rugalmas időbeosztásban. Szinte kivétel nélkül fontosnak tartják, hogy egy helyen legyenek láthatók a lehetőségek. A munkaerőpiac rendkívül jól fogadta az újabb atipikus foglalkoztatási lehetőséget, akár a KKV-szektort, akár a nagy foglalkoztatókat vizsgáljuk - derül ki a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége legfrissebb kutatásából.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezeteken keresztül történő munkavállalás egyszerűsége, megbízhatósága, legalitása miatt népszerű. Alapításuk óta fontos szempont a szövetkezeti kollégák szakértelme, a rugalmas időbeosztás és a széles kínálatból történő választás opciója. A megkérdezett nyugdíjasok több mint 60 %-a kiemelten fontosnak tartja, hogy szakértői segítséggel juthat pénzkereseti lehetőséghez.


A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége jónak és életképesnek tartja a nyugdíjas szövetkezeti rendszert. A KÖZÉSZ 2017-es alakuló ülése utáni sajtótájékoztatón a törvényjavaslatot benyújtó Kósa Lajos kiemelte, felmérések igazolják, hogy szükség van egy jó struktúrára, amely lehetőséget kínál a nyugdíjas korosztálynak rugalmas keretek között történő munkavégzésre, illetve közösségi kapcsolatok építésére.

A 2018-as esztendőben bizonyítást nyert ez az állítás. A munkaerőpiac rendkívül jól fogadta az újabb atipikus foglalkoztatási lehetőséget, akár a KKV-szektort, akár a nagy foglalkoztatókat vizsgáljuk. A kezdeményezés sikerességét az is alátámasztja, hogy a kedvező adózási rendszer a nyugdíjasok körében alanyi jogra bővítették 2019. január 1-től, ami ez idáig csak a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek esetében bizonyíthatott.

A KÖZÉSZ tagszervezeteinek tapasztalata szerint a konstrukció minden résztvevő számára továbbra is egy lehetőség. A vállalkozások szabadon eldönthetik, hogy foglalkoztatók akarnak-e lenni, vagy egy szolgáltatás igénybevevői. A nyugdíjas korosztály szintén szabadon döntheti el, hogy szövetkezeti tagként rugalmas időbeosztásban a szövetkezet nyújtotta előnyöket kihasználva vagy közvetlenül, általában korábbi munkahelyével munkaszerződés keretein belül látja-e el feladatait.

Monopolhelyzetben vannak a szövetkezetek a tekintetben, hogy tökéletesen fel tudják mérni a nyugdíjasok igényeit, kompetenciáit és ennek megfelelő lehetőségeket garantálnak számukra. Úgy, hogy a tagok több opció közül is választhatnak. A szövetkezetek erejét az is jól demonstrálja, hogy 2018-as esztendő végén megduplázódott a KÖZÉSZ kötelékébe tartozó közérdekű nyugdíjas szövetkezetek száma, hogy közösen építsék tovább ezt a jelenleg fiatal, de óriási lehetőségeket rejtő atipikus területet.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  A fővárosban dolgoznának leginkább a nyugdíjasok
  Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?
  A kínai Y-generáció nem tervezi a nyugdíjas éveit
  10-ből 8 ember nagyon nehéz nyugdíjas évekre számít
  Partnerség a nyugdíjas munkavállalókért
  A nyugdíjasok közel kétharmada visszamenne dolgozni
  Átlagosan havi húszezret tesz félre egy aktív kereső
  A magyarok 58%-a nem takarékoskodik nyugdíjas korára

További tanulmányok

Az új technológiai beruházás a c...
Az európai vállalatok a külföldi...
Az ingatlanpiaci aranykor egyham...
Mit hoz nekünk az 5G?
Projektmenedzser
Főbb feladatok, munkák- ajánlati felhívás fogadása, műszaki ...
IT Manager
Feladatok: - Projekt menedzsment- Jelentések és projekt doku...