Tanulmányok, elemzések
1842 anyag az adatbázisban
Bevezető

2018-ban is tömegesen alakultak egyéni vállalkozások Magyarországon, a számuk összességében a fél milliót közelíti.

"Gyakorlatilag 6 éve töretlenül növekszik az egyéni vállalkozók száma hazánkban, és a jogszabályok változásával 2019-ben még tovább növekedhet ennek a gazdasági formának a népszerűsége" - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

2018-ban 75558 egyéni vállalkozás jött létre, emellett "csak" 35828 szűnt meg, így az egyéni vállalkozások száma jelenleg 496 600. A tendencia egyértelmű, néhány héten belül fél millió fölé emelkedik a magyarországi egyéni vállalkozások száma.

"A gazdasági forma népszerűsége az alacsony adminisztrációs költségeknek, a gyors vállalkozás indításnak és a vállalkozási formát egyre jobban támogató jogszabályi környezetnek köszönhető" - mondja az Opten szakértője. 2019-ben például az alanyi adómentesség kiterjesztése adhat újabb lökést az egyéni vállalkozási forma népszerűségének.

Rövid távon kétségtelenül segíthet a gazdaságnak a sok új vállalkozás, hosszú távon azonban a sok mikrovállalkozás még problémákat okozhat rendszer szinten. Jelenleg a legnagyobb probléma az egyéni vállalkozókkal, hogy az alacsony adminisztrációs szint egyben alacsonyabb transzparenciát is jelent. Az alacsony transzparencia pedig kockázatokat vihet a partner vállalkozások életébe.

Ugyan látszik némi fejlődés az egyéni vállalkozások beszámolóinak megismerhetőségében is, de a KATA-s adózási formát választó tömegről még mindig keveset lehet tudni.

Az egyéni vállalkozások döntő többsége mikrovállalkozásnak számít, de azért általánosítani itt sem lehet. Igaz alacsony számosságban, de még 1 milliárd Ft feletti éves árbevételt produkáló egyéni vállalkozások is működnek Magyarországon.Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Coworking Magyarországon – kihívások és lehetőségek
  Csúcsra pörögtek az egyéni vállalkozók
  A magyar lakosság négy százaléka egyéni vállalkozó

További tanulmányok

Az új technológiai beruházás a c...
Az európai vállalatok a külföldi...
Az ingatlanpiaci aranykor egyham...
Mit hoz nekünk az 5G?
Projektmenedzser
Főbb feladatok, munkák- ajánlati felhívás fogadása, műszaki ...
IT Manager
Feladatok: - Projekt menedzsment- Jelentések és projekt doku...