Tanulmányok, elemzések
1833 anyag az adatbázisban
Bevezető

Októberben a júliusi történelmi csúcsát követő augusztus-szeptemberi esés után kissé emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint ez az üzleti várakozások javulásának köszönhető, a fogyasztói bizalmi index ugyanis némileg csökkent.

Az üzleti szférán belül csak a kereskedelmi várakozások romlottak. Az ipari bizalmi index a szeptemberi jelentős esés után visszaemelkedett augusztusi szintjére. Az elmúlt időszak termelésének, a készleteknek és a rendelésállománynak a megítélése egyaránt javult, de ez utóbbin belül az exportrendeléseké romlott. Kissé gyengültek a termelési várakozások is. Az építőipari bizalmi index a szeptemberi markáns csökkenés után emelkedett. Ezen belül a magasépítő cégek kilátásai javultak, a mélyépítőké viszont romlottak az előző hónaphoz képest. Az előző háromhavi termeléssel való elégedettség számottevően, a rendelésállományok értékelése némileg javult. A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza ezúttal minden korábbi felmérésnél magasabb, 8,4 hónap volt. A kereskedelmi bizalmi index a szeptemberi emelkedésnél kisebb mértékben csökkent, így továbbra is az elmúlt 4,5 évet jellemző viszonylag keskeny sáv teteje környékén áll. Az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése egyaránt kissé pesszimistább lett, a készletekről alkotott vélemény viszont pozitívabb. A szolgáltatói bizalmi index második hónapja emelkedik, igaz hibahatáron belül. Javult az általános üzletment és az előző időszaki forgalom megítélése, gyengült viszont a forgalmi várakozásoké.

A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a kereskedelemben gyengült, a szolgáltató cégeknél nem változott. Az emberek munkanélküliségtől való félelme csekély, de októberben kissé nőtt. A cégek szerint a gyorsabb növekedés fő akadálya a munkaerőhiány. Az áremelési törekvés minden ágazatban intenzívebb lett, kivéve a kereskedelmet. A fogyasztók inflációs várakozása viszont kissé erősödött. A magyar gazdaság perspektívájának megítélése főleg az iparban, de az építőiparban is kedvezőbb lett, ellenben a kereskedelemben, a szolgáltató cégek valamint a lakosság körében romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index a szeptemberi javulás után, annál kisebb mértékben, de csökkent. A lakosság saját pénzügyi helyzetét kissé rosszabbnak, jövőbeli megtakarítási képességét viszont enyhén tovább javulónak érezte. Ez utóbbit az emberek utoljára 16 éve érezték a mostaninál kedvezőbbnek. Érdemben nem változott a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése.Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Az évtized legjobb éve lehetett a tavalyi
  Csökkenéssel kezdte az évet a GKI Konjunktúraindexe
  Emelkedéssel zárta az évet a GKI Konjunktúraindexe
  November is kedvezően alakult a GKI Konjunktúraindexe
  Történelmi csúcsa óta második hónapja esik a GKI konjunktúraindexe
  Januárban év végi csúcsához képest is javult kissé a GKI konjunktúraindexe
  Új történelmi csúcson a GKI konjunktúraindexe
  A csúcshoz képest csökkent októberben a GKI konjunktúraindexe
  Szeptemberben újabb csúcsot döntött a GKI konjunktúraindexe
  Augusztusban is csúcsközelben maradt a GKI konjunktúraindexe
  Júliusban történelmi csúcsára jutott a GKI Konjunktúraindexe

További tanulmányok

e Mit hoz nekünk az 5G?
2019-05-08 10:36
Műtárgybefektetési indexet indít...
Az IT és a digitális stratégia m...
Az árak jelentősen változtak a l...
Rekord magas cégalapítással zárt...