Tanulmányok, elemzések
1793 anyag az adatbázisban
Bevezető

Négyéves mélyponton van a cégvezetők felvásárlási kedve - állapítja meg a 45 országban több mint 2600 döntéshozó körében végzett EY Tőkebizalmi Barométer. A visszaesés várhatóan csak ideiglenes, a jövő évtől visszatérhet a tranzakciós piac lendülete.

Annak ellenére, hogy az idei évben rekordot dönthet a globális összeolvadások és felvásárlások (M&A) száma, a vállalatok akvizíciós kedve négy éve nem volt ilyen alacsony. Az EY kutatása szerint a hangulatot elsősorban a szabályozás növekvő bizonytalansága, valamint a kereskedelmi és tarifatárgyalások - például a Brexit vagy az USA és Kína közötti kereskedelmi viták - határozzák meg. A legnagyobb kockázatot a geopolitikai bizonytalanság jelenti a megkérdezettek többsége szerint. A társaságok kevesebb, mint fele tervez felvásárlásokat a következő 12 hónapban, míg ez az arány egy évvel korábban megközelítette a 60 százalékot.

"A geopolitikai, a kereskedelmi és a tarifákkal kapcsolatos aggodalmak miatt sok vezető döntött a felvásárlások felfüggesztéséről, emiatt a váratlanul erős első félév ellenére 2018 kevesebb tranzakciót hozhat a vártnál. A szervezetek most arra összpontosítanak, hogy az elmúlt 12 hónapban felvásárolt cégeket integrálják a vállalati működésbe" - mondta el Rencz Botond, az EY vezérigazgatója. - "Ez a szünet feltehetően csak ideiglenes, és 2019 második felében folytatódhat a lendület."

A M&A piac bővülési esélyeit tovább növeli, hogy a makrogazdasági alapok továbbra is erőteljesek, és tízből kilenc válaszadó a tranzakciós környezet javulására számít. A globális gazdaság növekedési kilátásai erősödnek a megkérdezettek döntő többsége szerint, és rövidtávon csak a vezetők két százaléka számol piaci instabilitással.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Jelentősen visszaesett a magyar vállalatfelvásárlási piac
  Vállalatfelvásárlási hullám a kiskereskedelemben
  Nagyot zuhant a vállalatfelvásárlási kedv Magyarországon

További tanulmányok

Történelmi csúcsa óta második hó...
Fogyóban a lendület a magasépíté...
Nyár végi erősödés a beszerzésbe...
Az elmúlt 10 év ingatlanpiaci vá...