Tanulmányok, elemzések
1820 anyag az adatbázisban
Bevezető

Az új lakások piacán egyre jobban szorítja a kapacitáshiánnyal küzdő fejlesztőket a 2020-as átadási határidő.

Bár a 2017-es év további drágulást hozott a lakáspiacon, a használt és új lakások ára eltérő pályán mozgott - derül ki az ingatlan.com a 2017-es előzetes KSH-adatokat feldolgozó elemzéséből. A használt lakásoknál a drágulás üteme lassult a múlt év során, ezt mutatja, hogy a tavalyi utolsó negyedévben az éves árváltozás mértéke 7,4 százalékot tett ki, ami az elmúlt négy évben mért legalacsonyabb érték. Fordított a helyzet az új lakásoknál: ezeknek az ára ugyanis a múlt év utolsó negyedévében - éves összevetésben - 12,3 százalékkal emelkedett, ez pedig ötéves csúcsot jelent.

Kereslet, kapacitáshiány és közeledő határidő

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az adatok nem jelentenek meglepetést. Hozzátette: "A használt lakások iránt továbbra is erős a kereslet, de az utóbbi időszakban már látható volt, hogy visszafogottabbá vált a drágulás üteme, ez pedig kedvez a lakásvásárlást tervezőknek. Az új lakásokra viszont nagyon ki van éhezve a piac. A kiemelkedő kereslet, az építőiparban látható kapacitáshiány és az építőanyagok drágulása pedig meredek emelkedőre tette az árakat."

Balogh László kiemelte, hogy a kapacitáshiány miatt a legkisebb, néhány lakásos és a legnagyobb, több száz lakásos társasházak kivitelezése csúszhat vagy akár átmenetileg le is állhat. Emiatt több esetben is veszélybe kerülhet az új lakások 2020 előtti átadása. Ez azért lényeges, mert a jelenlegi szabályozás szerint a 2019 végéig használatba vett új lakásokra vonatkozik csak a kedvezményes 5 százalékos áfa. A később átadott lakásoknál már az eredeti áfakulcs lesz érvényben, ami több mint 20 százalékos drágulást jelenthet a végleges árakban.

Nagyvárosok húzzák a drágulást

A szakértő azt is elmondta, hogy a hivatalos adatok szerint a használt lakásoknál 7,4 százalékos volt az éves drágulás országszerte 2017 utolsó három hónapjában, de ennél a megyeszékhelyeken, a nagyvárosokban és Budapesten jóval nagyobb, két számjegyű az áremelkedés. Ráadásul az előzetes adatok kiegészülhetnek a legnagyobb városok statisztikáival, amelyek árváltozás mértékét még feljebb húzhatják.

Az ingatlan.com elemzését ismertetve a szakember elmondta, hogy a használt lakások piacán az a kereslet a legalacsonyabb árkategóriába tartozó ingatlanok iránti kereslet fokozódhat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nagyobb városok agglomerációjában lévő családi házak, ikerházak mellett a sorházi lakások iránti kereslet jelentősen erősödhet. ezeknek az ára ugyanis már versenyben van az adott város központi részein található társasházi lakások árával.Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Hol érdemes lakást venni, ha ki akarjuk adni?
  A lakásokhoz képest bonyolultabb ügy egy családi ház megvétele vagy eladása
  A különbség az új és a használt lakások közt
  Ez várható az új lakások piacán és a lakáshitelezésben
  Milyen lakásokat keresnek a vevők?
  Egyre többen érdeklődnek az új lakások iránt - sok helyen nőttek a kínálati árak
  Külföldön is kapósabbak lettek a magyar lakások
  Alapterület vs. irányár: főszerepet kapnak a garzonlakások
  A panellakások kelnek el a leggyorsabban

További tanulmányok

k Nőttek az árak
2019-02-12 18:37
Töretlen a szórakoztatóelektroni...
Közép- és Kelet-Európa megőrzi e...
Az évtized legjobb éve lehetett ...
Javult a GfK német fogyasztói ha...