Tanulmányok, elemzések
1762 anyag az adatbázisban
Bevezető

Januárban 2017 végi történelmi csúcsához képest is - igaz hibahatáron belül - de emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint ez az üzleti várakozások minimális javulásának és a fogyasztóiak némi romlásának eredője. A cégek a bővülés fő akadályának a munkaerő-hiányt tekintik.

Az üzleti bizalmi index januárban csak hibahatáron belül javult, de így is új historikus csúcsára került. Ez a szolgáltató cégek minden korábbinál nagyobb optimizmusának a következménye, az ipari és építőipari várakozások ugyanis gyakorlatilag nem változtak, a kereskedelmiek pedig kissé romlottak. Az ipari bizalmi index hibahatáron belül romlott tavaly év végéhez képest. A termelési színvonal és kilátások, valamint a rendelésállomány - kivéve az exportét - megítélése pesszimistább lett, a készleteké viszont sokat javult. A kapacitáskihasználás visszatért a válság előtti szintre. Az építőipari bizalmi index decemberi csúcsához képest lényegében nem változott.

Januárban erősödött az előző háromhavi termeléssel való elégedettség, a rendelésállományok minősítése viszont kissé romlott. Ugyanakkor a szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza példátlanul magas, az építőipar egészében 6,2 hónap. A kereskedelmi bizalmi index a decemberi lassú emelkedés után januárban hasonló mértékben csökkent, ezzel együtt az elmúlt közel négy évet jellemző viszonylag keskeny sáv tetejéhez áll közel. Az eladási pozíció és a készletszint megítélése romlott, míg a rendeléseké érezhetően javult. A szolgáltatói bizalmi index növekedéssel kezdte az évet. A forgalmi várakozások kedvezőbbek lettek, az üzletmenet megítélése stagnált. A cégek kapacitáskihasználása magas (90%) volt.

A foglalkoztatási szándék a kereskedelem kivételével javult, kissé emelkedett viszont a lakosság munkanélküliségtől való félelme. A vállalatok szerint a bővülés fő akadálya a munkaerő-hiány. Az áremelési törekvés az iparban és az építőiparban gyengült decemberhez képest, az utóbbiakon belül azonban nem csökkent az áremelésre készülő cégek aránya. A kereskedelmi és a szolgáltató cégeknél nem változott az árváltoztatási szándék, minimálisan erősödött viszont a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság várható helyzetéről alkotott vélemény a kereskedelem és a lakosság kivételével - ahol decemberben volt jelentős pozitív változás - minden ágazatban érezhetően kedvezőbb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index januárban - a decemberi jelentős emelkedést követően -kissé csökkent. Az emberek saját pénzügyi helyzetüket legutóbb 2006 áprilisában látták a mostaninál kedvezőbbnek, megtakarítási valamint nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlására való hajlandóságuk viszont kissé romlott.Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Új történelmi csúcson a GKI konjunktúraindexe
  A csúcshoz képest csökkent októberben a GKI konjunktúraindexe
  Szeptemberben újabb csúcsot döntött a GKI konjunktúraindexe
  Augusztusban is csúcsközelben maradt a GKI konjunktúraindexe
  Júliusban történelmi csúcsára jutott a GKI Konjunktúraindexe
  Júniusban történelmi csúcsára jutott a GKI konjunktúraindexe
  Májusban hároméves csúcsára került a GKI konjunktúraindexe
  Megállt a GKI konjunktúraindexének javulása

További tanulmányok

Átlagos négyzetméter árak alakul... Balatoni ingatlankörkép
2018-04-16 13:07
A KKV-ágazatok megerősödése
A főváros után indultak az agglo...
Ez fűti a vállalati hitelpiacot
5 trend, amely a kiskereskedelme...