Tanulmányok, elemzések
1826 anyag az adatbázisban
Bevezető

Befektetői szempontból is egyre jobban teljesít a hazai ingatlanpiac, a legvonzóbb budapesti irodaházak, kiskereskedelmi ingatlanok, bevásárlóközpontok felkeltették a nemzetközi befektetési alapok érdeklődését, a hozamok már 6 százalék körüli szinten vannak. Az Arena Plaza értékesítésében pénzügyi tanácsadóként közreműködő Deloitte Magyarország olyan tranzakciós struktúrát alakított ki, ami biztosította a lehető legjobb megtérülést a kilépő, illetve újonnan befektető részvényesek számára.

A tavalyi több mint 1,7 milliárd euró rekord összegű befektetést követőn 2017-ben is nagyon sikeres évet zárhat a magyarországi ingatlanpiac. A Közép-Európában és Magyarországon is tartósnak bizonyuló, Közép-Európában összességében várhatóan 4 százalék körüli gazdasági növekedés, és a további kedvező gazdasági kilátások révén a budapesti ingatlanpiac is felzárkózott a legvonzóbb közép-európai befektetési piacok mellé. A 2007 óta nem tapasztalt, erős fejlesztési aktivitás jelentős méretű, új befektetési termékekkel is bővíti a hazai ingatlanállományt a következő 2-3 évben.

Az erős bérlői kereslet, a tartósan alacsony kihasználatlansági szintek és növekvő bérleti bevételek, valamint az erős befektetői aktivitás hatására az elvárt hozamok tovább csökkentek. A legvonzóbb budapesti irodaházak, kiskereskedelmi ingatlanok és bevásárlóközpontok jelenleg 6 százalék körüli hozamot biztosítanak a befektetőknek. A korábbi években jelentősebb aktivitást mutató hazai alapok után 2016-tól a nemzetközi befektetési alapok számára is vonzóvá vált Budapest.

A pozitív trend egyik jele, hogy az Arena Plazát 2017. szeptember 15-én megvásárolta a NEPI Rockcastle, egy dél-afrikai befektetési alap. Az ügylet során az eladó pénzügyi tanácsadója a Deloitte Magyarország, az ingatlanipari tanácsadója a CBRE Magyarország volt.

A sikeresen zárt vállalat-eladási és felvásárlási tranzakciók száma alapján a Deloitte a régió piacvezető tanácsadója és számos iparági elismerés nyertese.

A NEPI az Arena Property Kft. nevet viselő leányvállalatán keresztül vásárolta meg a tíz éve működő Arena Plazát tulajdonló Symmetry Arena Ingatlankezelő Kft-t. A bevásárlóközpont vételára 275 millió euró (82,5 milliárd forint) volt, a tranzakció körülbelül 6,2 százalékos hozamszint mellett valósult meg. Az ügylet tovább növeli a dél-afrikai befektetési alap elmúlt években a régióban felépített hatalmas portfólióját.

"A tranzakció során intenzív versenyhelyzet alakult ki, ami nem véletlen, hiszen az Arena Plaza Budapest második legnagyobb bevásárlóközpontja, és folyamatosan kiemelkedő teljesítményt produkál. Brit és magyar szakértőink számos potenciális nemzetközi befektetővel folytattak tárgyalásokat, ezáltal fokozták a versenyt és olyan tranzakciós struktúrát hoztak létre, amely biztosította a lehető legjobb megtérülést a kilépő, illetve újonnan befektető részvényesek számára. A tranzakció során csapatunknak több mint 100 érdekelt felet kellett hatékonyan menedzselnie és a siker érdekében összehangolnia" - nyilatkozta Bíró Balázs, a Deloitte közép-európai portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezetője.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Az ingatlanpiaci tranzakciók 15-18%-át érintheti a változás
  Fékezés nélkül robog tovább az ingatlan-expressz
  Legfelkapottabb ingatlanok
  Az elmúlt 10 év ingatlanpiaci változásai
  Az ingatlanpiaci tranzakciók húzzák a hazai M&A-piacot
  Technológiai cégek írják át az ingatlanpiac szabályait
  Értékesítési és vásárlási okok a hazai ingatlanpiacon
  Túl a csúcson az ingatlanpiaci kilátások
  2017. július ingatlanpiaca
  Csökken a drágulás mértéke az ingatlanpiacon
  2017. április ingatlanpiaca
  2017. első negyedév ingatlanpiaca
  2016. II. félévének ingatlanpiaca
  Ingatlanpiac 2016. Q3
  Budapesten tovább javultak az ingatlanpiaci kilátások

További tanulmányok

Az ingatlanpiaci tranzakciók 15-...
A magyar vállalatok bevételének ...
20 millió forintos ingatlankörké...
Nőttek az árak