Tanulmányok, elemzések
1826 anyag az adatbázisban
Bevezető

A GKI fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci index értéke 2017 júliusában +1 illetve 0. Mindkét esetben enyhe, 1 pontos csökkenés következett be az előző felméréshez képest. Az egy évvel ezelőtti értékeket mindkét mutató 2-2 ponttal haladja meg. Az ország egészét figyelembe véve a kilátások egyedül az irodapiacon javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Ugyanakkor a másik három vizsgált szegmens egyikében sem következett be drámai változás. Az ingatlanpiaci kilátások kissé túl vannak a csúcson, de még mindig alapvetően derűlátást tükröznek.

A GKI fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci indexe, 2006-2017

A GKI negyedévente szervez felmérést a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A jelen megkérdezés során 110 ingatlanokkal foglalkozó cég és 1073 vállalat válaszolt. A lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív. A fővárosi és a magyarországi ingatlanpiaci index egy számba sűríti az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, az üzlethelyiség- és a raktárpiac) következő egy évben várható helyzetére vonatkozó várakozásokat, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiaci kilátásokról.

Lakáspiac: a vidéki lendület megtört

A jelen felmérés során a lakáspiaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) a fővárost és az ország egészét illetően ellentétes irányba mozdultak el áprilishoz képest. Míg a budapesti index csaknem 3 ponttal emelkedett, az ország egészére vonatkozó mutató bő 1 ponttal csökkent. Az egy évvel ezelőttinél a budapesti index 3, az országos 7 ponttal került lejjebb. Az országos index 7 negyedéves mélypontra jutott. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációban és a nyugati régióban javultak, a keletiben viszont romlottak. Budapesten csaknem minden lokáció esetében javultak a várakozások. Keleten csak a panellakások esetében nem történt romlás, nyugaton csak a családi házaknál volt pozitív elmozdulás.

A lakosság lakásépítési és vásárlási szándéka a következő egy évben, 2006-2017 (ezer háztartás)

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások - január és április után - júliusban is romlottak valamelyest. Az előző negyedévhez képest mind a biztos (tehát, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót), mind a valószínű szándékú körben is csökkenés következett be. Ezek a várakozások 7 negyedéves mélypontjukra estek vissza. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások intenzitása is csökkent némileg az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Ez utóbbi téren a kivárás a meghatározó.

A lakásáraknak a következő 12 hónapban várható változása, 2017. július
(százalékban a jelenlegi árakhoz képest):
 
 • Nem panel társasházi lakások:3 (3,6)
 • Budai zöldövezet: 3 (5)
 • Egyéb Buda: 3 (5)
 • Pesti belváros: 4 (5)
 • Pesti zöldövezet: 3 (2)
 • Egyéb Pest: 2 (1)
 • Panellakások - Észak-Pest: 2 (1)
 • Panellakások - Dél-Pest: 1,5 (1)
 • Panellakások - Buda: 2,5 (2)
 • Családi házak - Pest: 3 (1,5)
 • Családi házak - Buda: 1,5 (3)

Budapest összesen2,5 (2,9)
(Zárójelben az előző - 2017. áprilisi - felmérés adatai)
Forrás: GKI felmérések

A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások Budapesten nem sokat csökkentek az egy negyedévvel ezelőttihez képest.

Idén áprilisban a válaszadók 47%-a számított tovább emelkedő árakra, most 38%-uk. A stagnáló árakra számítók aránya ugyanekkor 50-ről 59%-ra emelkedett. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés most is a 2-3% közötti sávban helyezkedik el. A keleti és nyugati régióban a várható áremelkedés üteme gyakorlatilag nem változott (most is mindkettő 2% körüli).

Építési telekpiac: dinamikus áremelkedés

A telekpiaci kilátások 2016 első negyedéve óta viszonylag keskeny sávban hullámoztak, s határozott derűlátást tükröztek. Mindez a júliusi felmérés során sem változott érdemben: a jelenlegi várakozások lényegében megfelelnek a hat hónappal ezelőttieknek. A GKI telekpiaci indexeinek értéke a jelen felmérés során a fővárosra vonatkozóan 4, az ország egészét illetően 7 ponttal mérséklődött az előző felméréshez képest. Az építési telkek ára várhatóan 6-7%-kal emelkedik a következő egy esztendőben.

A GKI magyarországi ingatlanpiaci indexei részpiaconként, 2006-2017


Irodapiac: a jókedv fennmaradt

Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén 2017. második negyedévében megközelítette a 87%-ot, ami csaknem megegyezik az első negyedévivel, éves alapon pedig 2 pontos emelkedést jelez. Keleten az áprilisban mért 83%-os kihasználtság júliusra 78%-ra csökkent, míg nyugaton 80-ról 85%-ra nőtt e mutató értéke. 2017 júliusában a GKI irodapiaci indexeinek értéke a fővárosra vonatkozóan hibahatáron belül (azaz kevesebb, mint 1 ponttal), az ország egészére vonatkozó mutató bő 1 ponttal emelkedett az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Éves összevetésben a budapesti jelzőszám 4, az országos 2 ponttal nőtt. Az irodapiacon tehát fennmaradt, sőt icipicit emelkedett a derűlátás. Budapesten és környékén a bérleti díjak 6% körüli emelkedésére lehet számítani a következő egy évben, míg vidéken nem várható díjemelkedés.

Üzlethelyiség-piac: business as usual

A magyar kiskereskedelmi üzlethálózat alapterülete 2012 óta folyamatosan csökken. Az elmúlt hat évben csak 4 új bevásárlóközpontot adtak át. A kiskereskedelmi forgalom az elmúlt években dinamikus bővült és a várható kilátások is kedvezőek. Az erős verseny illetve a kormányzat kereskedelmi láncok korlátozására irányuló újra és újra erőre kapó tervei lényeges piacformáló tényezők. A jelen felmérés során az üzlethelyiség-piaci indexek értéke a fővárosi agglomerációra vonatkozóan lényegében nem változott, míg az ország egészét jellemző mutató 1 ponttal csökkent. Az egy évvel ezelőtti szintet az előbbi jelzőszám 5, az utóbbi 8 ponttal haladja meg. A bérleti díjak Budapesten várhatóan 4%-kal nőhetnek, vidéken inkább stagnálásra lehet számítani.

Logisztikai ingatlanpiac: negatív korrekció

A logisztikai ingatlanok kihasználtsága az egy negyedévvel ezelőttihez képest nem változott érdemben. A kihasználtságot jellemző ráta a fővárosi agglomerációban jelenleg 84% (egy negyedévvel ezelőtt 86% volt), a nyugati országrészben 84% (áprilisban is ugyanennyi volt), a keleti régióban pedig 82% (áprilisban 83% volt). Egy évvel ezelőtt ez a három adat rendre 85, 86 és 80% volt. A bérlői érdeklődés óvatos emelkedése a fejlesztési tervekre jó hatással van, a következő 2-3 évben a korábbinál nagyobb léptékű raktár-beruházások kerülhetnek tető alá. A GKI raktárpiaci indexei az előző felmérés során tízéves csúcsra jutottak, a mostani eredmények negatív korrekcióra utalnak: a budapesti 7, az ország egészére vonatkozó csaknem 2 ponttal csökkent áprilishoz képest. Éves összevetésben az előbbi 1, az utóbbi 7 pontos növekedést jelez. A bérleti díjak a következő egy évben várhatóan 3-4%-kal emelkedhetnek.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Az ingatlanpiaci tranzakciók 15-18%-át érintheti a változás
  Fékezés nélkül robog tovább az ingatlan-expressz
  Legfelkapottabb ingatlanok
  Az elmúlt 10 év ingatlanpiaci változásai
  Technológiai cégek írják át az ingatlanpiac szabályait
  Értékesítési és vásárlási okok a hazai ingatlanpiacon
  Hazai ingatlanpiaci körkép
  2017. július ingatlanpiaca
  Csökken a drágulás mértéke az ingatlanpiacon
  2017. április ingatlanpiaca
  2017. első negyedév ingatlanpiaca
  2016. II. félévének ingatlanpiaca
  Ingatlanpiac 2016. Q3
  Budapesten tovább javultak az ingatlanpiaci kilátások
  Lassított az ingatlanpiaci expressz, de robog tovább

További tanulmányok

Az ingatlanpiaci tranzakciók 15-...
A magyar vállalatok bevételének ...
20 millió forintos ingatlankörké...
Nőttek az árak