Tanulmányok, elemzések
1826 anyag az adatbázisban
Bevezető

Júniushoz hasonló forgalom zajlott az ingatlanpiacon júliusban is, amikor a tranzakciók száma megközelítette a 13 ezres értéket, mellyel a harmadik legerősebb hónap lett az idei évben. Tavaly ugyanekkor már mérséklődött a piac, így a mostani szinttől 15%-kal kevesebb adás-vétel zajlott. Összességében idén 87 617 ingatlaneladást becsült a Duna House, amely már alig, mindössze 3%-kal marad el a tavalyi év első 7 hónapjától.

Megszakadt a lefelé tartó keresleti trend, ugyanis július hónapban 74 pontról 79-re ugrott a Keresleti Index. Ez még így is az idei második leggyengébb szint, mégis látványos ugrás az év eleje óta tartó folyamatos esést követően.

Az ország keleti felén 217- a nyugati oldalon pedig 205 ezer Ft-os négyzetméter áron vették a panellakásokat júliusban. Ugyanez a típus Pesten 331-, Budán pedig 367 ezer Forintért cserélt gazdát. Téglaépítésű lakásokat Kelet-Magyarországon 308, keleten 247 ezer Ft/m2 áron vásároltak a vevők. Ugyanezt a típust Pesten 444, Budán 552, a Belvárosban pedig 571 ezerért vették négyzetméterenként.

Felújítandó használt lakást Kelet-Magyarországon vettek legkevésbé, a tranzakciók mindössze 5%-ában. Az ország többi részén ugyanezt a minőséget 8% körüli arányban vásárolták. A kiváló minőségű ingatlanokat keleten vették leginkább, az esetek 37%-ában, míg a nyugati megyékben csak minden negyedik volt ilyen. Közép-Magyarországon ugyanezt a minőséget az esetek 30%-ában vásárolták.

Családi házakra Budapesten lehetett a legkevesebbet, 5%-ot alkudni. Pest Megyében már 6%, vidéken 9% volt erre az ingatlantípusra az átlagos alkumérték. Lakások esetén már kisebb árcsökkenést kellett az eladóknak elszenvedniük, mindössze 3-4%-ot, legyen az panel, vagy téglalakás.

Júliusban szinte minden ötödik leendő vevő megjelölte a XIII. kerületet, mint potenciális vásárlási célpontot. Ezzel kiemelkedik a mezőnyből, ugyanis a második legkedveltebb, XIV. vagy VII. kerületet is a vevők 16%-a jelölte csak meg. A szomszédos VI. kerület is népszerű volt, azt a vevőjelöltek 15%-a választaná.

A Duna House adatai szerint néhány százalékkal csökkent a befektetők jelenléte Budapesten az előző hónapokhoz viszonyítva, de így is a legerősebb csoport, amely a vevők több mint harmadát tette ki. Jellemzően 29 millió Forint körül költöttek lakásokra. Őket az elsőlakás vásárlók és a nagyobba költözők követik, egyaránt 22-22 %-ot kitevő jelenlétükkel. déken általában a nagyobba költözők csoportja a legnépesebb, júliusban azonban a befektetők vették át azt a pozíciót. A vevők 31%-a vallotta magát ennek, és 15,5 millió körüli ingatlanokat vettek. A vevők negyede elsőlakás vásárló volt, másik negyede pedig nagyobba költöző, így a vevők köre nagyon hasonló lett a fővárosiéhoz.

Kiugró a budapesti eladók közül azok tábora, akik nagyobb lakásba szeretnének költözni. Az összes eladás szinte felében nyilatkozták, hogy ez áll az értékesítés hátterében. Második helyen szinte eltörpül a kisebbe vágyók csoportja, akik az eladások csupán 18%-ában szerepeltek. Vidéken is a nagyobba költözők voltak a legtöbben. Az esetek 35%-ában nyilatkoztak úgy az eladók, hogy "kinőtték" előző lakásukat. Örökölt ingatlant az eladók 27%-a értékesített, átlag 12,3 millió Forintért.

Tavalyhoz képest Budapesten több nagyméretű lakást vásároltak, kifejezetten a 60-80 m2-es ingatlanok aránya nőtt meg. A négyzetméter árak erőteljesen a magasabb tartományokba tolódtak, 450 ezer forint alatti négyzetméter áron már nem sok lakást lehet a fővárosban találni. Pesten 2016-hoz képest leginkább a 15-20 millió forintos lakások aránya, míg Budán a 35 millió forint feletti ingatlanok aránya emelkedett leginkább. Pest megyében sokat nőtt a 160 négyzetméter feletti ingatlanok aránya, országosan azonban jelentősebb változás nem történt az elmúlt egy évben, ami a lakások méretét illeti. Budapesthez hasonlóan vidéken is nőttek a négyzetméter árak, jóval nagyobb a 200-250 ezer forintos négyzetméter áron értékesített lakások aránya 2016-hoz képest. Legnagyobb arányban országosan a 10-15 millió forint közötti ingatlanokat vásárolták, de Pest megyében sokat nőtt a 40 millió forint felettiek aránya is.Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Az ingatlanpiaci tranzakciók 15-18%-át érintheti a változás
  Fékezés nélkül robog tovább az ingatlan-expressz
  Az elmúlt 10 év ingatlanpiaci változásai
  Technológiai cégek írják át az ingatlanpiac szabályait
  Értékesítési és vásárlási okok a hazai ingatlanpiacon
  Hazai ingatlanpiaci körkép
  Jó befektetés még az ingatlan?
  Túl a csúcson az ingatlanpiaci kilátások
  Csökken a drágulás mértéke az ingatlanpiacon
  2017. április ingatlanpiaca
  2017. első negyedév ingatlanpiaca
  2016. II. félévének ingatlanpiaca
  Ingatlanpiac 2016. Q3
  Budapesten tovább javultak az ingatlanpiaci kilátások
  Lassított az ingatlanpiaci expressz, de robog tovább
  2016. I. félévének ingatlanpiaca

További tanulmányok

Az ingatlanpiaci tranzakciók 15-...
A magyar vállalatok bevételének ...
20 millió forintos ingatlankörké...
Nőttek az árak