Tanulmányok, elemzések
1820 anyag az adatbázisban
Bevezető

Az első negyedévben 8 százalékkal drágultak a lakóingatlanok Magyarországon az előző év azonos időszakához képest. Ez az Európai Unió átlagos lakásáremelkedésének a duplája, ami a hatodik legnagyobb drágulási ütemnek felel meg. A dobogós lista élén Csehország, Litvánia és Lettország található, ahol 13, illetve 10-10 százalékos áremelkedést mértek - idézi az Eurostat hivatalos adatait az ingatlan.com elemzése. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, az első negyedévben bekövetkezett 8 százalékos áremelkedés lassulást jelent a korábbi időszakhoz képest, 2016 első negyedévében ugyanis 12,7 százalékos drágulást mért az Eurostat.

Az áremelkedés lassulását mutatja az is, hogy 2016 végéhez képest már csak 1,9 százalékkal nőttek a lakásárak Magyarországon az idei első negyedévben, ami már csak a kilencedik legnagyobb drágulás az EU-ban egy negyedév alatt. Egy évvel ezelőtt ugyanez az érték még 3,2 százalék volt, amivel az európai uniós dobogó harmadik helyén állt Magyarország.

Lassabban viszik a lakásokat

A szakember a lakáspiaci trendekről azt mondta, továbbra is élénk a magyar lakáspiac, de több fontos változás történt az idén. Egyrészt a kereslet az alacsonyabb áron kínált lakások felé mozdult el, jó példa egyébként erre a panelek szárnyalása. "Bár a panellakások jelentősen drágultak, ám összességében még mindig alacsonyabb áron lehet őket megvenni, mint a téglaépítésű társaikat" - mutatott rá Balogh László.

Bár a magánszemélyek 7 százalékkal kevesebb lakást hirdettek meg eladásra az idén a tavalyi év azonos időszakához képest, az ingatlan.com adatai szerint a hirdetésállomány mégsem csökkent. "Ez pedig azt jelzi, hogy lassabban kelnek el a lakások, azaz vannak olyan ingatlanok, amelyek egyre később találnak gazdára. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a vevők válogatósabbak, nem kapkodnak és az igényeiknek leginkább megfelelő lakást választják" - fogalmazott Balogh László. Az ingatlan.com elemzése szerint egyébként a második negyedévben nőtt a lakáseladási kedv az első negyedévhez képest. "Ha azt vizsgáljuk, hogy tavaly júliushoz képest mennyivel több eladó ingatlanból válogathatnak az érdeklődők, látszik, hogy több megyében két számjegyű növekedés következett be a kínálatban." - tette hozzá a szakértő. Békésben 19, Bács-Kiskunban 13, Csongrádban pedig 12 százalékkal nőtt az eladó lakások száma. Az országos kínálat átlagos növekedése 3 százalékos volt, Budapest pedig 2 százalékos emelkedést könyvelhetett el tavaly júliushoz képest.Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Hol érdemes lakást venni, ha ki akarjuk adni?
  Félmillió lakás áll üresen, és a számuk egyre csak nő
  Százszoros különbségek, kiélezettebb harc a lakáspiacon
  A gyerekeken múlik a lakáspiac jövője?
  A lakáspiaci kilátások romlása húzta le az ingatlanindexeket
  A magyarországi lakáspiac elindult az eddiginél kiegyensúlyozottabb irányba
  Meredek emelkedőn a lakáspiac
  Záródik az lakáspiaci árolló
  Külföldiek szerepe a magyar lakáspiacon
  Magyarország viszi a prímet az uniós lakáspiacon

További tanulmányok

k Nőttek az árak
2019-02-12 18:37
Töretlen a szórakoztatóelektroni...
Közép- és Kelet-Európa megőrzi e...
Az évtized legjobb éve lehetett ...
Javult a GfK német fogyasztói ha...