Tanulmányok, elemzések
1760 anyag az adatbázisban
Bevezető

Az idei év az építőanyagok iránti kereslet növekedését hozhatja.

A tavalyi évben megkezdett építkezések 2016-ban a szerkezetépítés forgalmát növelték, idén pedig valószínűleg az építőanyag-forgalmat fogják erőteljesen növelni - állítja a GfK építőanyag-kereskedői paneladataira alapozva. A piac összforgalma 21 százalékkal bővült.

A GfK építőanyag-kereskedői paneljának értékesítési adatai (POS Tracking) alapján a 2016. év jónak bizonyult az építőanyag-kereskedelem számára: a piac 21 százalékkal bővült, amely így megközelítette a 300 milliárd forintos határt. Különösen szép ez az eredmény annak fényében, hogy nem szerepel benne egyéb barkácstermékeket forgalmazó kereskedelmi egységek forgalma, valamint az állami megrendelésre létrejött direkt beszállításon alapuló projektek építőanyag-forgalma, így az útépítés sem.

Az elmúlt év során a szerkezetépítés bizonyult a legmasszívabbnak, növekedése elérte a közel 40 százalékot. A szerkezetépítés kategóriába a vasáru, falazat, tető, kémény és nyílászárók piaca értendő, mely termékek az összforgalom 40 százalékát képviselték.

Az alábbi ábrán látható 2016. évi adatok azt mutatják, hogy a legkiemelkedőbb hónap az augusztus volt, és jól látszik, hogy a falazat- és a tetőforgalom szépen együtt mozognak. Ami jól kivehető, hogy a szerkezethez tartozó vasáru forgalma márciustól stabil szintet hozott. A nyílászárók piaca éves szinten nem nőtt, viszont jól látszik, hogy az év második fele az elsőnél lényegesen erősebb volt.

A második legnagyobb részpiac az építési anyagoké, amely 6 százalékos értékbeli növekedést ért el, és súlya a piacon 29 százalék. Ezen belül a hőszigetelés minden kellékével együtt 10 százalékos növekedést realizált, míg a végső homlokzatképző anyagok forgalma 14 százalékkal nőtt.

"Figyelembe véve, hogy a szerkezetépítési szektorban 2016-ban bekövetkezett rendkívüli növekedést az építési anyagok iránti kereslet természetszerűleg követni fogja 2017-ben, az építési anyagok forgalmának erőteljes növekedésére számítunk az idei évben" - mondta el Sztupár Andrea, Industry Lead - Home&Living, GfK.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Az építőanyag-kereskedelem 2017-ben is sikeres évet zárt
  Nemtörődömség miatt veszítik el a vevőt
  "Az eladók fele nem mosolyog, nem köszön és nem segít"
  A termelői árak alakulása áprilisban
  Felújításra áldoz az építőanyag-ipar

További tanulmányok

Ez fűti a vállalati hitelpiacot
5 trend, amely a kiskereskedelme...
A reklámpiac növekedése folytató...
A háztartások 61 százaléka kap e...