Tanulmányok, elemzések
1761 anyag az adatbázisban
Bevezető

Megtorpanó árakat, új vevőréteg megjelenését és emelkedő hitelfelvételi kedvet jósol 2017-re a magyar ingatlanpiacon Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa.

Az elmúlt években tapasztalható ingatlanpiaci fellendülés várhatóan idén is folytatódik, ám az élénkülés motorját a befektetők helyett valószínűleg egy új vevőréteg megjelenése és az emelkedő hitelfelvételi kedv adja majd.

"Egyrészt az állami támogatásnak köszönhetően (CSOK, NOK) a piac lendületben marad. Alapvető kormányzati szándék, hogy az ingatlanpiac élénk legyen, hiszen számos más iparágat húz magával. Nem lesz jelentős emelkedés sem az árakban, sem a piacon, de visszaesés biztosan nem jellemzi majd a 2017-es évben az ingatlanpiacot. A tavalyi év végén megfigyelt realizálódásnál kialakult szintnél sokkal alacsonyabb ingatlanárak nem lesznek. Megjelenik ugyanakkor egy új réteg a vásárlók között. Azok is lépni fognak, akiknek kevesebb pénze van és nagyobb összegű, vagy nagyobb arányú hitelre van szüksége a lakásvásárláshoz. Ebből fenntartható lesz a kereslet" - mondta Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa, aki szerint idén jelentős lesz a lakáshitelezés szerepe.

"Most azt tapasztaljuk, hogy a vásárlások összegének kevesebb mint 30 százalékát finanszírozzák hitelből. Sok a készpénzes vásárló jelenleg, mi ennek az aránynak a csökkenésével számolunk. Vagyis többen fognak hitelből is vásárolni, és azt is nagyon valószínűnek tartom, hogy nagyobb lesz az egy-egy ügyleten belüli hitelarány is. A hitel termékek egyre kedvezőbb konstrukciókkal érhetőek el, tehát azoknak is megéri majd kölcsönt felvenni, akiknek van elegendő tőkéje" - tette hozzá a szakértő.

Gadanecz Zoltán idén az albérletek árainak csökkenését várja. A GDN tulajdonosa úgy véli, hogy a bérlés helyett sokan a vásárlást választják majd, ami valamivel lentebb nyomja az albérletek árait.

"A javuló hitel lehetőségek meg fogják állítani a bérleti díjak emelkedését. Jelentős változásra nem számítok, de minimális csökkenésre igen" - mondta Zoltán, akinek az előrejelzése a tavalyi évben megfigyelt folyamatokon alapul.

"A 2016-os év az ingatlanpiacot bolondokházává változtatta. A vásárlók a 2013 óta tartó felívelést tavaly végre észrevették. 2015-ben már a média is sulykolta és 2016-ban ennek hatására mindenki lakást akart venni és pestiesen szólva, túltolták. A bróker botrány megrengette a bizalmat az értékpapírokban és egyéb pénzügyi termékekben, az emelkedő ingatlanárak pedig azt mutatták, hogy ide érdemes pénzt tenni. Ez katalizálta az ingatlanpiacot. Minden vevői réteg megjelent, nemcsak a befektetők vásároltak, ők 2015-ig uralták a piacot, de 2016-ban a magánszemélyek is nagyot haraptak az ingatlanpiacról. Ez annyira igaz volt, hogy a befektetők ki is szorultak. Az árak ugyanis olyan magasra szöktek, hogy már nem érte meg felújítani és eladni. Eljutottunk odáig, hogy tetőzött az ingatlanpiac. Miből látszott ez? A panellakások árán például. 2013 októberében egy 32 négyzetméteres, IV. kerületi panellakás ára 5 és fél millióról 7 és fél millióra emelkedett, csupán néhány hónap alatt! Ez közel másfélszeres növekedés! Most ugyanezt látjuk visszafelé a 82 négyzetméteres, 3 szobás panellakás 30 millióról 26 millióra esett vissza. Ez a megtorpanás jellemezte a tavalyi év végét" - tette hozzá a GDN tulajdonosa.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Jó befektetés még az ingatlan?
  Ingatlan keresés szokásaink
  2016. II. félévének ingatlanpiaca
  Ingatlanpiac 2016. Q3
  Budapesten tovább javultak az ingatlanpiaci kilátások
  Lassított az ingatlanpiaci expressz, de robog tovább
  2016. I. félévének ingatlanpiaca
  Valóban csak ennyit ér az ingatlan, ha vidéki?
  Újabb rekordforgalom az ingatlanpiacon
  2016. február ingatlanpiaca

További tanulmányok

Átlagos négyzetméter árak alakul... Balatoni ingatlankörkép
2018-04-16 13:07
A főváros után indultak az agglo...
Ez fűti a vállalati hitelpiacot
5 trend, amely a kiskereskedelme...
A reklámpiac növekedése folytató...