Tanulmányok, elemzések
1760 anyag az adatbázisban
Bevezető

A hazai befektető leginkább általános tartalék miatt, évente több alkalommal és 1-3 éves időtávon növeli megtakarítását. Legígéretesebbnek jelenleg az amerikai részvénypiacokat és a gyógyszerbefektetéseket vélik - derül ki a K&H Alapkezelő országos felméréséből.

Időtáv

"A tavaly év végén végzett befektetői felmérésünk alapján azt mondhatjuk, hogy a megtakarítók az arany középutat választják - már ami az időtávot illeti. Ez azt jelenti, hogy bár rövid, közép- és hosszú távra is terveznek megtakarítást, az 1-3 éves időtáv messze a legnépszerűbb. A megkérdezett befektetők több mint fele (52,6%) ilyen időre tervezi megtakarítását, míg közel minden harmadik befektetőnek van 4-5 éves távra, illetve több mint 5 éves távra megtakarítása. Ez azért szerencsés, mert az adókedvezmények is 3-5 éves távtól nyújtanak leginkább lehetőséget a hozam növelésére" - tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Mire gyűjtünk?

Egyértelműen a biztonsági tartalék a legfontosabb megtakarítási cél, négyből három hazai befektető erre gyűjti pénzét. Látványosan kevesebben szánják nyugdíjra jelenlegi megtakarításukat (38%), míg szorosan harmadik helyen a gyermekek jövője áll, amelyre nagyjából minden harmadik megtakarító tesz félre.

Milyen gyakran tartalékolunk?

A rendszeres megtakarításban van még hova fejlődni, hiszen csupán minden ötödik hazai befektető tesz félre minden hónapban. Ha ehhez hozzávesszük azokat is, akik évente több alkalommal gyarapítják tartalékukat, akkor már jobb a helyzet, azonban fontos látni, hogy az akár kis összegű, de rendszeres megtakarítás több év alatt már szép összeget eredményez.

Befektetési top 10

A megkérdezett befektetők elsősorban a legfejlettebb régiók - így az USA, Németország és az eurózóna - gazdasági növekedéséből kívánnak profitálni, míg az iparágak között egyértelműen a gyógyszer-, illetve autóipart és az IT szektort tartják ígéretesnek. "A tavaly 20% felett teljesítő hazai részvénypiac, a több mint 10%-ot nyújtó feltörekvő régió és a közel 5%-ot teljesítő fejlett tőzsdék a világgazdaság gyorsuló bővülése mellett idén is jó kilátással bírnak, igaz, az arányokban komoly változásokra számítunk, és elsősorban a fejlett piacokra érdemes koncentrálni" - javasolja Zobor Zsuzsanna.Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  A magyarok több mint fele havonta takarít meg
  A magyar pályakezdők megtakarítási szokásai
  Töretlen a hazai kockázati tőkebefektetők aktivitása
  A németek és a hollandok a legnagyobb befektetők Közép-Európában
  Kevés tőkét fektettek a KKV-kba 2006-ban
  Magyarország Európa 11. legvonzóbb célpontja a külföldi befektetők számára

További tanulmányok

Ez fűti a vállalati hitelpiacot
5 trend, amely a kiskereskedelme...
A reklámpiac növekedése folytató...
A háztartások 61 százaléka kap e...