Tanulmányok, elemzések
1767 anyag az adatbázisban
Bevezető

Bár októberben nem sokat romlott a GKI konjunktúraindexe, mégis hároméves mély-pontjára került.

A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint ez történt az üzleti várakozásokkal is, a fogyasztóiak viszont - bár mostani romlásuk jelentősebb - így is kedvezőbbek az év eleinél. Ugyanakkor az elmúlt három évben a GKI konjunktúraindexe viszonylag szűk sávban hullámzott.

Az üzleti szférán belül októberben a kereskedelem kivételével minden ágazat bizalmi indexe kisebb-nagyobb mértékben mérséklődött szeptemberhez képest. Az ipari várakozások októberi romlása nem jelentős, de a csökkenés már harmadik hónapja tart.

Egyaránt romlott az elmúlt időszak termelésének, a rendelésállománynak - de ezen belül az exporténak nem! - és a készleteknek a megítélése, a termelési várakozások viszont javultak. Az építőipari bizalmi index - a szeptemberi jelentős emelkedés után - októberben negatívan korrigált. Az egyébként lényegesen optimistább magasépítő cégek kilátásaikat romlónak, a mélyépítők viszont kissé javulónak érezték. Az előző háromhavi termelés megítélése októberben enyhén, a rendelésállomány értékelése számottevően romlott szeptemberhez képest. A kereskedelmi bizalmi index viszont szeptember után októberben is emelkedett, így visszatért a júniussal záródó több mint két évet jellemző, meglehetős optimizmust jelző, viszonylag keskeny sávba. Az eladási pozíció és a készletszint megítélése erőteljesen javult, a rendeléseké viszont kissé romlott. A szolgáltatói bizalmi index októberben hibahatáron belül csökkent szeptemberhez képest.

A foglalkoztatási szándék a kereskedelem kivételével minden ágazatban visszafogottabb lett, az iparban e tekintetben is harmadik hónapja tart a romlás. Kissé erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Az áremelési törekvés az iparban kissé erősödött, de egy hajszállal így is az árcsökkenésre számítók vannak többen az emelést remélőknél. Az építőiparban fordított a helyzet, de mindkét ágazatban a változatlanságra számítók vannak túlnyomó többségben. A kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt jelentősen összehúzódott, a szolgáltatók körében viszont kiterjedt az áremelést tervezők aránya. A fogyasztók inflációs várakozása erősödött. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban javult kissé, a lakosság körében viszont minimálisan romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi stagnálást követően csökkent, s tavaszi szintjére került. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, várható megtakarítási képességét és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is a szeptemberinél kissé rosszabbnak érzékelte.Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  A csúcshoz képest csökkent októberben a GKI konjunktúraindexe
  Szeptemberben újabb csúcsot döntött a GKI konjunktúraindexe
  Augusztusban is csúcsközelben maradt a GKI konjunktúraindexe
  Júliusban történelmi csúcsára jutott a GKI Konjunktúraindexe
  Júniusban történelmi csúcsára jutott a GKI konjunktúraindexe
  A GKI havi prognózisa
  Májusban hároméves csúcsára került a GKI konjunktúraindexe
  Áprilisban kissé nőtt az üzleti, de nagyot csökkent a fogyasztói bizalom
  Tizenkilenc éves csúcspontján a GKI építőipari konjunktúraindexe
  GKI - havi prognózis
  Megállt a GKI konjunktúraindexének javulása
  Harmadik hónapja emelkedik a GKI konjunktúraindexe
  GKI: tízéves csúcson a fogyasztói bizalmi index
  Novemberben az üzleti és fogyasztói várakozások is javultak
  Szeptemberben hibahatáron belül emelkedett a GKI konjunktúraindexe
  Augusztusban visszatért idei mélypontjára a GKI konjunktúraindexe
  Júliusban érezhetően emelkedett a GKI konjunktúraindexe
  Csökkent a GKI konjunktúraindex
  Harmadik hónapja csökken a GKI konjunktúraindex
  Harmadik hónapja csökken a GKI konjunktúraindex
  Negatív jelek a gazdaságból
  Novemberi szintjére csökkent a GKI konjunktúraindex

További tanulmányok

Balatoni ingatlankörkép
Így tervezik a családi cégek vez...
2018-ban további mérsékelt növek...
Rekord és enyhülés a lakások drá...