Tanulmányok, elemzések
1900 anyag az adatbázisban
Bevezető

Hazánkban teljes nemi egyenjogúság van a karriercélok megvalósításában. Ezt az állítást a megkérdezett nők pontosan fele osztja, míg a másik 50% szerint nem igaz, hogy a férfiak és nők azonos lehetőségekkel rendelkeznek. Az emberek 83%-a úgy tapasztalja, egyenlő elbírálás elve érvényesül, 16% szerint viszont nem a teljesítmény és a szaktudás számít, hanem, hogy férfi vagy nő a munkavállaló. Társadalmi, politikai és gazdasági jogok tekintetében a válaszadók kétharmada egyenlőséget tapasztal férfiak és nők között, egyharmaduk ennek ellenkezőjét éli meg - az Ipsos 23 országos, több mint 17 ezer válaszadót lefedő kutatása alapján.

A nemzetközi átlag szerint a nők 60%-a érzi úgy, hogy egyenlő esélyei vannak a férfiakkal szakmai álmaik valóra váltására. Ennél jóval többen értenek egyet az állítással Argentínában (71%), Lengyelországban (72%), Indiában (74%), Kanadában, Peruban és Svédországban (76%), Kínában és Oroszországban (85%). Ahol kevéssé tapasztalnak esélyegyenlőséget: Spanyolország (28%), Brazília (35%), Törökország (37%), Dél-Korea (38%), Japán (39%). Magyarországon korcsoportos bontásban a 35 év alattiak körében érzik legtöbben (58%), úgy, hogy azonos esélyekkel indulnak. Anyagi helyzet szerint pedig a legjobban élők (77%).

Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. A képesség és a tehetség számít, nem a nem. A nemzetközi nagyátlag szerint közel 90 %-nyian osztják ezt az álláspontot nemtől, életkortól, anyagi helyzettől, családi állapottól és végzettségtől függetlenül. A nemzetek közül, a svédek emelkednek ki, náluk mérték a legmagasabb értéket, ami 97%. Japánban a legalacsonyabb az egyetértés, de ott is 70%. Hazánkban ennek az állításnak a válaszaiban mérték a legmagasabb értékeket. A férfiak 80% szerint a képesség dönt, s nem az, hogy férfi vagy nő a munkavállaló, míg a nők 86%-a állította ezt.

Társadalmi, politikai és gazdasági jogok terén egyenjogúság van: 23 ország válaszadóinak 72%-a állította ezt. Az eredményt nem befolyásolta érdemben sem életkor, sem anyagi helyzet, sem családi állapot, de még a végzettség sem. A legalacsonyabb érték Oroszországé: 47%. A magyarok válaszai alapján mért eredmény a nemzetközi átlagnál kissé alacsonyabb, 67%-os. A férfiak és a nők véleménye között hazánkban csak enyhe eltérés mutatkozik: 64 illetve 71%.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Hogyan hódítsunk meg egy pasit? (x)
  A férfiak és a nők keresete között 50-60 000 forint a különbség
  Nők az ICT szektorban
  A nők maradnának, a férfiak inkább külföldre mennének
  A Coca-Cola kutatás a nőkről
  A fiatal nőknél a kávé, a férfiaknál az energiaital a menő
  Nők a munkaerőpiacon
  A nők a jövő vezetői?
  Nemek közti egyenlőség: kulcs a digitális tudás
  Nők az üzleti életben
  Karrier: esélyek és lehetőségek nemek szerint
  Kampány a nemek közti egyenlőségért
  Egyenlőtlenségek a munka és a magánélet egyensúlyában
  Sokáig nem lehet még egyenlő karrier esélyekről beszélni
  Nőnek a jövedelmi egyenlőtlenségek

További tanulmányok

Csaknem minden piaci szereplő eg...
Blockchain-technológia: 2030-ra ...
19 százalékkal nőtt az új személ...
Nem romlottak a lakás-felújítási...