Tanulmányok, elemzések
1904 anyag az adatbázisban
Bevezető

Az eredeti célok szerint az állam a cégeknek nyújtott támogatással, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogató pályázatok révén segíti a speciális helyzetű munkavállalók visszavezetését a munkaerőpiacra. A védett keretek között történt foglalkoztatás lehetővé teszi a rendszeres munkavégzéshez szükséges készségek elsajátítását, a munkavállalói magabiztosság elnyerését, és előkészítheti a teljesértékű munkavállalóként történő későbbi elhelyezkedést. Ezzel szemben az elmúlt hónapokban a megváltozott munkaképességű munkavállalók ezrei "ragadtak be" az akkreditált munkáltatók által tömegével kínált állásokba, és olyanok is gyakran töredék bérért végeznek betanított munkát, akik egyébként a nyílt munkaerőpiacon is jó eséllyel megállnák a helyüket.

"Meggyőződésünk, hogy mindez élesen szembemegy az állam eredeti szándékával és így, azoktól eltérően, az akkredtitált foglalkoztatás nem átmeneti segítséget jelent a mintegy 600.000 megváltozott munkaképességű munkavállaló elhelyezkedéséhez, hanem egy kényszermegoldást tartósít. Gyorsítósáv helyett zsákutcaként üzemel a védett foglalkoztatás, ahol a cég képzőközpont helyett piaci vállalkozásként működik. Így fordulhat elő, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók a minimálbér feléért 4 órában például 3000 eurós Gucci táskákat varrnak" - mondta Dobár Attila, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával foglalkozó RehabJob ügyvezető igazgatója. "A versenyfeltételek egyenlősége kérdőjeleződik meg azzal, hogy a támogatott cégek az állam által támogatás formájában fizetett munkaerővel piaci áron értékesített árut állítanak elő, végső soron pedig a profitjuk jelentős részben a megváltozott munkaképességűektől történt elvonáson alapul. Minket ennek a folyamatnak az az eleme zavar, amelyet az állami támogatás visszájára fordulása jelent. Nem kis részben emiatt esett vissza töredékére azoknak a megváltozott munkaképességűeknek a száma, akik ki akarnak és ki mernek lépni a védett munkavállalás keretei közül. Miközben a cégek részéről egyre nagyobb a konkrét állásajánlatok formájában is megtestesülő kereslet, és szívesen foglalkoztatnának megváltozott munkaképességű munkavállalókat, addig érezhetően csökken az ezekre pályázók száma" - mondta Dobár Attila.

"A jelentkezésektől és állásinterjúktól történő távolmaradás mögött több ok is húzódhat" - tette hozzá Markos Ádám, a RehabJob szakmai vezetője. "A jelöltekkel való beszélgetésekből kiderül, hogy vannak, akik félnek az esetleges megkülönböztetéstől, mások attól tartanak, hogy éles helyzetben nem bírnák a tempót, vagy egyszerűen egy új helyre történő beilleszkedés nehézségeitől ódzkodnak. Inkább vállalják a megszokott munkát, gyakran jóval kevesebb pénzért, még csak nem is a képzettségüknek és képességeiknek megfelelő munkakörben, mintsem hogy kudarccal vagy konfliktussal szemesüljenek. Mindez megmagyarázza, hogy miért fordul elő egyre gyakrabban, hogy egyre kevesebben mozdulnak rá a lehetőségekre, a tartalmas munkát, nagyobb anyagi biztonságot és fejlődési lehetőséget biztosító pozíciókra. Sokaknál születtek keserű tapasztalatok, de még többen félnek az újtól és fogadják el - kényszerű kompromisszumként - akár hosszútávon is a "nagyüzemi" foglalkoztatókban kínált "gagyimunkát" - mondta Markos Ádám.

"A munkaerőpiacra való tényleges visszavezetés így a RehabJobhoz hasonló szereplőkre marad, amelyek egyszerre segítenek a cégeknek felkészülni a megváltozott munkaképességű munkavállalók befogadására, integrálására, ugyanakkor tréningekkel, segítő szolgáltatásokkal, utánkövetéssel támogatják a speciális helyzetben lévő jelentkezőket is abban, hogy megállják a helyüket a nyílt munkaerőpiacon működő cégnél" - mondta Dobár Attila.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Ha nincs ajándékötleted, mit szólsz egy hímzett táskához? (x)
  Mesehősös oldaltáskák a gyerekek kincseinek (x)
  Emelkedik a a minimálbér
  Az art táskakollekció az autistak által
  A munkahelyekkel együtt a munkakeresés is mobillá válik
  Több a megváltozott munkaképességűeknek szóló állás
  Stabilan 100 ezer fő felett a munkaerő kölcsönzés
  JobGroup: az ősz trendjei a munkaerőpiacon
  Programok frissdiplomásoknak
  Egyre több fiatal mobilon keres állást
  Az álláshirdetések piaca gyökeres megújulást igényel
  Eltérő munkaerőpiaci kihívások a hazai autóiparban

További tanulmányok

Több mint 250 milliárd font vesz...
Romániában csaknem 47 százalékka...
Folyamatosan javul az üzleti biz...
Ezek a tech-trendek határozzák m...