Tanulmányok, elemzések
1940 anyag az adatbázisban
Bevezető

A kiskereskedelmi forgalom 6,2 százalékkal nőtt az év első hónapjában, ami főleg a dohányáru forgalmának 123 százalékos emelkedéséből adódott.

2014. januárban a második becslés szerint 6,2%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,5%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,1%-kal emelkedett az értékesítés volumene.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. januárban 599 milliárd forint volt, 36 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. 2014. januárban az országos kiskereskedelmi forgalom közel fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben (49,3%), egyharmada (32,6%) a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 18,1% pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene januárban 8,5%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (78,2%) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 3,8%-kal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké - a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt - 123,4%-kal volt több, mint 2013. januárban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene januárban 4,1%-kal emelkedett 2013 hasonló időszakához képest. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (10,2%), a textil-, ruházati és lábbeli - (8,3%), a bútor-, műszakicikk- (6,8%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (1,4%). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletekben (4,2%). A használtcikk-üzletekben a forgalom volumene nem változott az előző évihez képest.

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő, csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (26,4%).

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma januárban nőtt, volumene 4,1%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai januárban 3,0%-kal nőttek.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Szigorítás az e-cigarettákra és az égésmentes dohánytermékekre
  Az alacsonyabb jövedelműek gyakrabban vesznek dohányterméket

További tanulmányok

A cégvezetők még nem lélegeztek ...
2024-ben visszatérhet a kkv-k op...
A csökkenő kereslet fokozza a pr...
Az e-kereskedelemben már egy szá...