Tanulmányok, elemzések
1946 anyag az adatbázisban
Bevezető

Mindannyian tudjuk, hogy a felsőfokú tanulmányok sok pénzbe kerülnek. Igaz ez akkor is, ha saját zsebből fizeti a diák vagy annak hozzátartozója, de abban az esetben is, ha államilag finanszírozott a képzés. A pénzráfordítás mellett sok energiát is kell belefektetni, amíg a diploma kézhezvételéig eljut valaki. És utána mi következik?

A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu felmérése azt vizsgálta: mennyit ér ma (2010-ben), ha valaki az érettségi megszerzése után kezd dolgozni, vagy ha friss diplomájával a zsebében lép az álláspiacra.


A kutatás különböző területeken dolgozó pályakezdő fiatalok átlagfizetését hasonlította össze. Azok a megkérdezettek, akiknek érettségijük van (19-20 évesek), 2010 elején átlag havi bruttó 118 ezer forintot kerestek, a diplomás pályakezdők (21-26 év közöttiek) pedig ennek majdnem dupláját, 236 ezer forintot kaptak munkaadójuktól.

Az iparágak szerinti összehasonlítás azt mutatja, hogy a diplomás pályakezdők közül a telekommunikáció és szállítmányozás területén elhelyezkedők átlagosan 313 ezer forintra számíthatnak.

Pénzügyi területen átlagosan 299 ezer forint, az ipari termelésben 250 ezer forint, az egészségügy, gyógyszeripar területén 235 ezer forint átlagos jövedelemmel számolhatnak a kezdők. Az állam-és közigazgatási szektorban elhelyezkedők kezdő jövedelme 199 ezer forint, a jogi területen és ügyvédi irodáknál átlagosan bruttó 164 ezer forint.

A listát az oktatás, képzés területén karriert választó pályakezdők zárják 140 ezer forinttal.

Az érettségivel rendelkezők bérének összevetése szektoronkénti bontásban a következő eredményeket hozta: legtöbbet kereshetnek pályakezdőként a szolgáltatási területen elhelyezkedők, átlagosan 163 ezer forintot. Az ipari termelésben dolgozók átlagos jövedelme 120 ezer forint.

Az idegenforgalom, szállodaipar, gasztronómia területét pályakezdőként átlagosan bruttó 118 ezer forintra számíthatnak a fiatalok, a kereskedelemben érettségivel 107 ezer forint kezdő fizetéssel számolhatnak.

Egy érettségivel asszisztensként elhelyezkedő pályakezdőnek bruttó 117 ezer forintot, diplomával bruttó 202 ezer forintot fizetnek átlagosan. Érettségivel egy pincér átlagosan bruttó 107 ezer forintot, eladóként bruttó 93 ezer forintot kap kezdetben.

A pozíciók szerinti összehasonlításban az IT tanácsadók állnak a dobogó legfelső fokán, átlagosan bruttó 344 ezer forinttal.

A pénzügyi kockázatmenedzserek 342 ezer forintot, a szoftvermérnökök 336 ezer forintot vihetnek haza az első időkben.

Az IT projekt menedzserek átlagosan 334 ezer forintra, a banki pénzügyi elemzők 320 ezer forintra számíthatnak az első lépések megtételekor szakmai pályafutásukban.

A pályakezdő a gépészmérnökök 255 ezer forintot, az építészmérnökök 189 ezer forintot, a mezőgazdasági mérnökök 146 ezer forintot kereshetnek az első években.

A pályakezdő gyógyszerészek átlagosan 256 ezer forintra számíthatnak, a fogorvosok átlagosan bruttó 223 ezer forintra, a többi orvosi területen átlagosan 150 ezer forintra.

A területi képviselők átlagosan 244 ezer forintot, a marketing menedzserek 236 ezer forintot, a banki ügyféltanácsadók átlagosan 218 ezer forintot vihetnek haza az első években. A diplomával könyvelőként elhelyezkedők kezdő fizetése 218 ezer forint, a logisztikusok átlagosan 209 ezer forintra, a személyzeti alkalmazottak átlagosan 192 ezer forintra számíthatnak az első időszakban.

A tudományos pályát kezdők átlagosan 175 ezer forintot kapnak, a középiskolai tanárként elhelyezkedők kezdő átlagfizetése 128 ezer forint.

Szakonyi Balázs


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Mit érdemes tanulni felnőttfejjel? (x)
  Magasabb kor, magasabb fizetés?
  Az Ericsson-nál a legjobb dolgozni
  Ha nagyobb fizetést ígérnek, munkahelyet váltunk?
  Csökkennek a fizetési igények a válság hatására

További tanulmányok

Női vállalkozók Magyarországon
Munkaerőpiac: sosem látott aktiv...
Csökkentek a női kinevezések az ...
A digitalizáció áll a cégek figy...