Tanulmányok, elemzések
1826 anyag az adatbázisban
Bevezető

A Tesco, CBA és Coop áll a legnagyobb forgalmú élelmiszert és vegyiárut értékesítő kiskereskedelmi láncok 2008. évi ranglistájának élén. A Tesco 602,0 milliárd forint forgalmat ért el tavaly, az előző évi 554,9 milliárd után. A lista végén álló északkeleti regionális lánc, a Héliker 9,0 milliárd forint bevételt könyvelhetett el. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat 2008. évi rangsora, amit a vállalatok saját közlése, illetve becslések alapján állítottak össze.

Az élelmiszer-kiskereskedelem koncentrációja folytatódik, a vásárlói igények változásainak megfelelően. Az emberek boltválasztásában ugyanis fő szempont, hogy szeretnének egy boltban megtalálni mindent, amire szükségük van. Keresik a nagy eladóterű üzleteket, amelyek láncai továbbra is terjeszkednek, és hálózataikat átlagosan 10 százalékkal bővítették tavaly, az előző évhez képest. (Hipermarket+szupermarket+diszkont üzlet összesen 1 016 működött tavalyelőtt év végén, és 1 119 múlt év végén).

A Tesco-Global Áruházak összesen 148 üzletet, köztük 89 hipermarketet működtet az év végi adatok szerint. Ez a hálózat bővítését jelzi; egy év alatt tizenhárom hiper- mellett tizenhárom szupermarketet nyitott.

A legnagyobb eladóterű láncok közül a Tesco mellett csak a rangsorban hatodik Auchan terjeszkedett tavaly; a miskolcival tizenegyre növelte áruházai számát. (Idén március végén pedig Maglódon nyitották meg a tizenkettedik Auchant). Múlt évi forgalma 221,7 milliárd forint, ami 4 százalékkal nagyobb a tavalyelőttinél.

A rangsorban negyedik helyre előrelépett Spar a koncentráció egyik motorja. Éves forgalma 374,17 milliárd forintot tett ki tavaly, szemben az előző évi 284,5 milliárddal. A növekedés mértéke 32(!) százalék. A 29 tagú Interspar hálózatot nem bővítették. Nyitottak viszont tíz új Spar hipermarketet. S ami a forgalom, egyben a piaci pozíció erősödése szempontjából legfontosabb: A Spar Magyarország tavaly nyáron megvette a Plus hálózatot. Ezzel jelentősen erősödött a Spar piaci pozíciója.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Javult a Tesco éves eredménye
  Jól teljesített a Tesco
  Celldömölkön megújult a Tesco
  Grand Prix-t nyert a Tesco
  A Tesco-e lesz a Booker
  A Tesco, a CBA és a Coop a legnagyobb élelmiszerkereskedők
  Forgalom szerint a Tesco az első
  Októberben még minden üzlettípus forgalma zsugorodott
  Berettyóújfalun nyílt a legújabb Tesco
  Iskolakezdési akció a Tescóban
  A ruházati üzleteket kivéve április fekete hónap volt a kereskedelem számára
  Megnyílt a Tesco hipermarket Hajdúszoboszlón
  Önkéntességi Programot hirdet a Tesco
  Hulladékgyűjtő nyereményakciót hirdet a Tesco
  Közös akciót indított a Tesco és a Tefal
  Átalakulóban a boltláncok márkaértéke
  Boltláncok rangsora: Tesco az élen, utána három magyar lánc

További tanulmányok

Az ingatlanpiaci tranzakciók 15-...
A magyar vállalatok bevételének ...
20 millió forintos ingatlankörké...
Nőttek az árak