Márkatörténet
77 márkatörténet az adatbázisban
Márkatörténet: Apple
2009-02-18 10:45
Az ikonikus márka sokat tud az újjászületésről - kicsit háttérbe szorult a PC piacon, hogy aztán az iPod-hoz hasonló sikerekkel törjön még magasabbra.

Így kezdődött...

Az Apple-t 1976. április 1-jén alapította meg három lelkes fiatal: Steve Jobs, Steve Wozniak, és Ronald Wayne. A cég beindítása nem volt egyszerű, eleinte folyamatosan pénzügyi problémákkal küzdöttek. Első nagyobb bevételük egy helyi számítástechnika bolttól származott, mely 50 darab, kézzel összerakott Apple I számítógépet rendelt tőlük.

Az Apple I a mai számítógépekhez képest kezdetleges készüléknek számít, hiszen nem tartozott hozzá se billentyűzet, se monitor, ráadásul a számítógép házát is a vevőnek kellett elkészítenie. Az Apple I-ből mindössze 200 darab készült.

A vállalat pénzügyi gondjai egy új befektető személyével kezdtek megoldódni. A finn származású Mike Markkula jó befektetési lehetőséget látott a cégben, ezért 250.000 dollárral járult hozzá a fejlesztésekhez.

A cég második terméke, az Apple II már valóban a hétköznapi felhasználók számára készült. Igazi személyi számítógép volt, melyhez tartozott monitor, billentyűzet és adott ki hangokat is. A számítógépnek később számos változata készült el, az Apple II-t egészen 1993-ig forgalmazták.

Lisa és a Macintosh

Az Apple 1983-ban kezdte meg az Apple Lisa számítógép értékesítését, mely az első, grafikus felhasználói felülettel rendelkező személyi számítógép volt. Újításai ellenére a Lisa kereskedelmi sikerei azonban elmaradtak, magas ára és szoftverek hiánya miatt.

A Lisa fejlesztésével párhuzamosan az Apple az első Macintosh számítógépen, a Macintosh 128K-n is dolgozott. A Macintosht 1984-ben, az azóta híressé vált "1984" reklámfilmmel harangozták be az Egyesült Államok legnézettebb műsorában, a Super Bowl döntő alatt. A Macintosh értékesítése már a kezdetekben is jól indult, de az igazi áttörést az első lézeres nyomtató, a LaserWriter, valamint az első kiadványszerkesztő program, a PageMaker megjelenése jelentette. A Mac fejlett grafikus felültének köszönhetően, már a kezdeti időkben népszerűvé vált a grafikusok körében, és ezt a pozícióját a mai napig sikerült megőriznie.1985-ben Steve Jobs egy belső viszály miatt elhagyta az Apple-t, és még ugyanabban az évben megalapította a NeXT Inc. vállalatot, melynek terméke a későbbi Mac OS X operációs rendszer alapjául szolgált.

következő oldal   NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      

További márkatörténetek

Kép: FOREO Márkatörténet: Foreo
2023-05-26 09:08
Márkatörténet: Rossmann
Márkatörténet: Caola
Márkatörténet: Avon
Márkatörténet: Michelin
Márkatörténet: Az Arconic-Köfém ...
Márkatörténet: A Coca-Cola legen...