Márkatörténet
77 márkatörténet az adatbázisban
Márkatörténet: Intel
2014-09-10 11:38
A félvezető egyik feltalálója is az alapítók között volt, mára pedig a világ nyolcadik legértékesebb márkájává nőtték ki magukat.

A patinás Electronics Magazine 1965. április 19-i, a fennállás harmincötödik évfordulóját ünneplő számában megkérdezték Gordon E. Moore-t, a Fairchild Semiconductor félvezetőgyártó akkori kutatás-fejlesztési igazgatóját, hogy milyen folyamatok uralják majd az iparágat a következő tíz évben. Moore válasza az volt, hogy egyre több alkotóelemet fognak az integrált áramkörökbe "passzírozni", mivel megfigyelései szerint évente nagyjából megduplázódik a félvezetők kapacitása. 1975-ben aztán kiderült, hogy igaza lett, a chipek sűrűsége tényleg duplázódott, s ezt az összefüggést azóta Moore-törvénynek hívják.

Az eredetileg vegyész és fizikus Moore azonban még ezt megelőzően, 1968-ban megalapította az Intelt három társával, Robert Noyce-szal, az integrált áramkörök egyik feltalálójával, Arthur Rock kockázatitőke-befektetővel és Max Palevskyvel. Az elnevezés az integrált és elektronika szavak összeolvadásából jött létre, de intelnek rövidítik angolul a hírszerzést is.

Első termékük 1969-ben egy 64 bites RAM volt, ami csaknem kétszer olyan gyors volt, mint elődei. Később az x86 processzorszériával rukkoltak elő, ami a mai napig a legszélesebb körben használt megoldás. Processzorokon kívül alaplap chipseteket, hálózati irányítóeszközöket, integrált áramköröket, flash memóriát, grafikus chipeket, beágyazott processzorokat gyártanak.

A Forbes magazin szerint az Intel márkája a nyolcadik legértékesebb a világon, 30,9 milliárd dollárra taksálják a brandet. Hirdetésre 2 milliárdot költenek évente, bevételük tavaly 53,3 milliárdot tett ki.


NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      

További márkatörténetek

Kép: FOREO Márkatörténet: Foreo
2023-05-26 09:08
Márkatörténet: Rossmann
Márkatörténet: Caola
Márkatörténet: Avon
Márkatörténet: Michelin
Márkatörténet: Az Arconic-Köfém ...
Márkatörténet: A Coca-Cola legen...