Márkatörténet
71 márkatörténet az adatbázisban
Márkatörténet: Nokia
2010-04-26 10:49
2. oldal

A mobilkorszak 1981-ben köszöntött rá a Nokiára és a világra, az első nemzetközi mobiltelefon-hálózat, a Nordic Mobile Telephone (NMT) elindulásával. A szolgáltatás eleinte a skandináv országokban volt elérhető, és az első nemzetközi mobilhálózatként üzemelt. Az NMT bemutatkozásával a mobiltelefon ipar gyors fejlődésnek indult. A Nokia hamarosan piacra dobta első autótelefonjait: 1982-ben került forgalomba a Mobira 450 autós készülék, majd 1986-ban a hordozható változat. (A telkom sikerek dacára a kábel és gumi üzletág is a Nokia fontos része maradt. A cég a 70-es években forgalmazta pl. a Kontio nevű gumicsizmát, amely nagy népszerűségnek örvendett minden korcsoportban.)


Az első igazán hordozható telefon, a később klasszikussá váló Mobira Cityman még debütálása évében, 1987-ben hatalmas publicitást kapott, köszönhetően egy, az akkori szovjet vezetőről, Mihail Gorbacsovról készült képnek. A fotón Gorbacsov a Cityman-nel látható, amint épp Helsinkiből hívja Moszkvában tartózkodó kommunikációs miniszterét. (A világsajtót bejáró fényképre utalva a köznyelv a telefont a "Gorba" becenéven is emlegette.) A hatalmas újdonságnak számító Mobira Cityman 800 grammot nyomott, és ára 24 ezer finn márka (kb. 4560 euró) volt.

A Nokia 1992-ben mondott búcsút a gumi-, kábel és elektronikai üzletágnak, miután 1987-től Európa megkezdte az átállást a GSM technológiára. Az SMS-küldést is lehetővé tévő technológiában a cég új elnök-vezérigazgatója, Jorma Ollila látta meg a potenciált, és döntése eredményeként a Nokia a telekommunikációt helyezte tevékenysége középpontjába. A vállalat a 90-es évek során eladta melléküzletágait, és innentől a mobiltelefonok és telekommunikációs rendszerek gyártására fókuszált.

   előző oldal     |     következő oldal   NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      

További márkatörténetek

Eucerin Márkatörténet: Eucerin
2020-06-10 10:08
Márkatörténet: Mary Kay
Márkatörténet: Manna
Márkatörténet: Dreher
Márkatörténet: Danone