Márkatörténet
77 márkatörténet az adatbázisban
Márkatörténet: Nokia
2010-04-26 10:49
Papírgyárból a világ egyik vezető mobilmárkája lett a finn Nokia, amely telefonjai mellett rövid ideig ITT Nokia tévékészülékeivel is népszerű volt hazánkban.

A Nokia története 1865-re nyúlik vissza, ekkor hozta létre papírgyárát dél-nyugat Finnországban Fredrik Idestam, a vállalat alapítója. Az így már ekkor a kommunikációs technológiához kötődő cég később tovább terjeszkedett, megnyitva második papírgyárát azon a helyen, mely a Nokia nevet adta a világnak: a Nokianvirta folyó mellett. A folyó egy sötét színű, szőrös nyestfajtáról kapta nevét, melyet a helyiek "nokia"-nak hívnak. A vállalat 1871-ben vette fel a Nokia Ab nevet.

1898-ban új iparág kapcsolódott be a Nokia történetébe: a gumiipar. A vállalat 1902-ben vette fel tevékenységébe az áramtermelést, majd ráépülve a későbbi kábel és elektronika üzletág elődeként 1912-ben a cég egy újabb ága, a Finn Kábelművek jött létre.

A cég a 60-as években újabb mérföldkőhöz érkezett. Ekkor alakult meg a Kábelművek elektronikai részlege, amely számítógépeket értékesített és üzemeltetett. A társaság ebben az időben került kapcsolatba a telekommunikációs rendszerekkel, miután 1963-ban rádiótelefonok fejlesztésébe kezdett a hadsereg és a mentőalakulatok számára. Az elektronikai részlegen keresztül a Nokia a tévégyártásba is belekóstolt - olyannyira, hogy 1987-re a cég volt a harmadik legjelentősebb tévégyártó Európában.

1967-ben a három cég, a Nokia Ab, a Finn Gumiipari Művek és a Finn Kábelművek egyesült a Nokia Corporation név alatt. Az összevont cég öt iparágban tevékenykedett: gumi, kábel, erdészet, elektronika, áramtermelés.

Az újonnan alakult Nokia Corporation jó időben volt jó helyen a mobilkommunikációs forradalom hajnalán. Az akkoriban még nem szabályozott európai telekommunikációs piacon a vállalat 1979-ben hívta életre a Mobira Oy nevű rádiótelefon társaságot, amely a Nokia és a Salora finn tévégyártó közös cégeként kezdte meg tevékenységét.

következő oldal   NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      

További márkatörténetek

Kép: FOREO Márkatörténet: Foreo
2023-05-26 09:08
Márkatörténet: Rossmann
Márkatörténet: Caola
Márkatörténet: Avon
Márkatörténet: Michelin
Márkatörténet: Az Arconic-Köfém ...
Márkatörténet: A Coca-Cola legen...