A diétázók, a cukorbetegek vagy az inzulinrezisztenciával küzdők számára hatalmas megváltást jelenthetnek, hiszen így nyugodt szívvel térhetnek vissza az édesebb ételekhez, italokhoz.
Ezek a termékek még üzleti környezetben is megállják a helyüket, ahol az emberek nagy része jobban ügyel az egészségére, a kinézetére. A legtöbb esetben észre sem lehet venni, hogy az adott sütemény cukrot vagy édesítőszert tartalmaz-e.
Természetes édesítés
Manapság egyre többen választják tudatosan a természetes, alacsony glikémiás indexű vagy kalóriamentes édesítőket a finomított cukrok helyett. A
Reform Nagyker édesítőszerei gondosan válogatott alapanyagok, amelyeknek köszönhetően senkinek sem kell lemondania az édes ízekről, még akkor sem, ha diétázik vagy cukorbeteg.
Ma már számos természetes és alternatív édesítőszer közül lehet válogatni. Ilyen a stevia, amely a dél-amerikai növényből készült, kalóriamentes édesítőszer, és akár 200-szor édesebb a cukornál. Ideális sütéshez, főzéshez és kávéhoz egyaránt. A másik népszerű választás az eritrit, amely egy olyan cukoralkohol, ami nem emeli meg a vércukorszintet, szinte teljesen kalóriamentes, ráadásul kellemesen hűsítő utóíze van.
Ismert még a xilit, azaz a nyírfacukor, amely egy természetes cukorhelyettesítő. Alacsonyabb kalóriatartalommal, emellett antibakteriális hatással rendelkezik. Végül pedig az inulin és a cukormentes szirupok közül is választhatunk. Előbbi egy rostban gazdag édesítő, amely prebiotikus hatású, támogatja az emésztést és a bélflórát. Utóbbiak közé tartozik többek között az agavé-, a datolya-, valamint a rizs- és a juharszirup, amelyek természetes módon édesítenek. Kiválóan illenek palacsintához, turmixhoz, de még zabkásához is.
Egészséges alternatívák mindennapi használatra
Az alternatív édesítőszerek nemcsak a cukorbetegeknek vagy a fogyókúrázóknak jelenthetnek megoldást, hanem mindenkinek, aki szeretné csökkenteni a cukorfogyasztását. Ezekkel a termékekkel ugyanis nem kell lemondani az édes élményekről. A természetes édesítők nem okoznak vércukorszint-ingadozást, nem járulnak hozzá a fogszuvasodáshoz, és sok esetben prebiotikus hatásuk is van, ami támogathatja a bélrendszer egészségét.
Mihez használhatunk természetes édesítőszereket?
Használhatjuk őket sütéshez, főzéshez, italokhoz, reggelikhez, különleges diétákhoz. Sütéshez és főzéshez a legjobb az eritrit, a stevia, és a xilit, amelyek kiválóan helyettesítik a kristálycukrot, legalábbis a legtöbb receptben.
Az olyan italokhoz, mint a kávé, a tea, valamint a smoothie szintén jó választások. Bármibe belekeverhetjük az édesítőket, ha egészségesebbé és édesebbé akarjuk tenni az italainkat. Ami a reggeliket illeti, a természetes szirupok lesznek a nyerő választások, például a gofrihoz.