Hírek
23605 hír az adatbázisban
Gyümölcslekvár – mediterrán édesség ínyenceknek (x)
Marketinginfo.hu - 2025-02-25 11:51
Egészségmarketing

Olaszország a mediterrán térségben helyezkedik el, melynek egyik fontos jellemzője a napsütésben gazdag nyári időszak.

Ez pedig kedvez a gyümölcstermesztésnek, sok finomság kerül innen az európai piacokra és a boltokba.

Jellemzőek a citrusfélék: a narancs, a citrom, a grapefruit és a mandarin, de nagyon elterjedt gyümölcs a füge és a szőlő is. Különösen a déli, napfényesebb területek alkalmasak a gyümölcstermesztésre. A mediterrán államok a világ vezető bortermelői közé tartoznak, szőlőtermesztésben Olaszország a világon az első.

A gyümölcsfogyasztás nemcsak élvezet, hanem az egészséges táplálkozás része is. Ám nem mindig frissen, hanem aszalva és feldolgozott formában is ízletesek. Az eredeti olasz élelmiszer lekvárokat, mézeket és szirupokat is kínál, amelyek Olaszországból érkeznek polcaikra. Most pedig nézzük meg, milyen szerepet játszanak az olaszok mindennapi étkezésében a gyümölcsök!

Gyümölcsök a mediterrán étrendben

Az édességekkel szemben a gyümölcsök rostokban és vitaminokban gazdag alternatívát jelentenek. Gyakran egészítik ki a reggelit friss gyümölcsökkel, ami lehet folyékony állagú is, mint például egy pohár frissen facsart narancslé.

A főétkezések után előszeretettel fogyasztanak az olaszok gyümölcsöt akár desszertként is, de könnyű délutáni harapnivalóként is beillesztik az étrendbe. Különösen nyáron lehet frissítő egy lédús és zamatos gyümölcs.

A citrusféléket felhasználják üdítők, ételek és desszertek díszítéséhez és ízesítéséhez is. A füge és a szőlő frissen és aszalva is kedvelt, sajttálak és zamatos borok kiváló kísérője. Az eper és a bogyós gyümölcsök is népszerűek, desszertek és fagylaltok alapanyagaiként ismertek.

Lekvárok az étkezésben

A lekvárok fontos részét képezik az olasz gasztronómiának, elsősorban reggeliként találkozhatunk velük a kenyérre vagy a piritósra kenve, de sütemények töltelékeként is helytállnak. Különösen a rácsos pitékbe és a kekszekbe kerülnek, de más egyéb süteményeket is még ízletesebbé tehetnek. Az érlelt sajtokhoz fügéből vagy szőlőből készült lekvárokat is kínálnak.

A szőlőlekvár húskészítményeknek is kitűnő kiegészítője, ami talán számunkra furcsa lehet. Fügelekvárt nemcsak a sajtok mellé adnak, hanem süteményekbe is kerülhet belőle. Az eperből és erdei gyümölcsökből készített lekvárokat pékáruhoz és süteményekhez használják fel. A reggelikhez és a desszertekhez is az egyik legkelendőbb változat az őszi- és a sárgabaracklekvár.

Minőségi élelmiszer

A lekvárok készítésére is jellemző Olaszországban az, hogy odafigyelnek az alapanyagok minőségére. Így van ez a gasztronómia többi területén is ebben a térségben, hiszen számukra nemcsak az elfogyasztott étel jelenti az élvezetet, hanem maga az étkezés is.

A napérlelte helyi gyümölcsök jóval egészségesebbek, mint bármilyen cukros édesség, még akár lekvár formában is elmondható ez. Ha igazi, finom olasz gyümölcsízekre vágysz, keresd fel az eredeti olasz élelmiszer termékkínálatát, itt beszerezheted ezeket az ínycsiklandó gyümölcskészítményeket.




NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A papaya koncentrátum nagy segítség az emésztőrendszeri problémákkal küzdőknek (x)
  A természetes és frissítő gyümölcsbor
  Friss zöldség, gyümölcs és tejtermék az iskolaprogramban
  Kampány a meggyfogyasztás ösztönzésére
  Felére csökkent az üdítők cukor- és kalóriatartalma 2010 óta
  17 milliárd kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki évente
  Kevert gyümölcsjoghurtokkal bővít a Landliebe
  A 100%-os gyümölcslevek piacának növekedésére számít a Tetra Pak

További hírek ebben a kategóriában

Kóstold meg a fenséges kurkumás ...
Miért fontos a légkondicionáló r...
Erre figyeljünk a lézeres szemmű...
Van, amit nem lehet pénzen megve...