Mitől vált vajon első számú közellenséggé a glutén, és mi lehet ennek az oka?
A gluténérzékenység jelentése
A gluténérzékenység, más néven cöliákia autoimmun betegség. Ekkor a szervezet önmaga ellen fordulva nem tudja megemészteni a glutént. Ez a jelenség megnehezítheti az érintettek mindennapjait, ugyanis számukra a helyes étkezés csak speciális feltételek mellett valósulhat meg. A
Toman Diet gluténmentes kínálata megkönnyítheti a dolgunkat, a honlapon fellelhető anyagok pedig közelebb vihetnek minket a megfelelő tudáshoz e téren.
A glutén egy természetes fehérje, ami gliadinból és gluteninből áll. Minden olyan élelmiszerben megtalálható, amely összetevői között szerepel gluténtartalmú gabona. Ezek a búza, a rozs, a tönkölybúza, az árpa, az aszalt tönköly, az alakor és a tritikálé. Még a zabot is ide soroljuk, kivéve, ha gluténmentes minősítést kapott.
A cöliákia lényege, hogy a szervezetben antitestek termelődnek a glutén ellen, és úgy tekintik azt, mint ellenséget. Ha bejut akármilyen kis mennyiségben a szervezetbe, azonnal tüneteket produkál, melyek akár súlyosak is lehetnek.
Hogyan ismerhető fel?
Olyan jellemző panaszokról azonosíthatjuk be, mint a hasi fájdalom, puffadás, étvágytalanság, felszívódási zavarok. A gyenge immunrendszer, a csontritkulás, a vékony és töredezett haj is gyanakvásra adhat okot. A vérkép elemzése során a vas túlzottan alacsony szintje lehet árulkodó jel. Gyerekek esetében akkor érdemes vizsgálaton elgondolkodni, ha a növekedésükben egyszerre csak stagnálást, elmaradást tapasztalunk.
Biztos diagnózis kizárólag szakorvos által, erre irányuló speciális teszt, valamint vérvétel útján állítható fel. Három típusa ismert: a lisztérzékenység, glutén- vagy búzaérzékenység és a búzaallergia. Mindhárom kifejezést a cöliákia szinonimájaként egységesen használják, pedig teljesen különböző tünetekkel és kihívásokkal járnak az érintettek számára.
Amint kiderül az intolerancia, azonnali radikális változtatásra van szükség a táplálkozás terén, ami bizony kiadásainkra is hatással lehet.
Mivel helyettesíthetők a glutént tartalmazó gabonafélék?
Bátran fogyasztható a rizs, köles, burgonya, kukorica és a szója. Ma már egyre több gluténmentes termék található akár leves, desszert formájában is. Léteznek receptek, amelyek a speciális ételek változatos elkészítését teszik lehetővé.
Fontos, hogy ne váljon rostban szegénnyé a táplálkozásunk. Az a legegyszerűbb, ha minden egyes étkezés alkalmával fogyasztunk valamilyen zöldséget. A gluténmentes alapanyagok jóval drágábbak, mint hagyományos társaik, ezért fokozott körültekintésre van szükség azok beszerzésénél. Nyugodtan használjunk fel a táplálkozásunkban minél több szezonálisan jó áron elérhető, az előírásokkal kompatibilis élelmiszert is!
(x)