Hírek
23446 hír az adatbázisban
Így füvesítsd a kertet hatékonyan! (x)
Marketinginfo.hu - 2024-05-22 11:34
PR

Kertes házban élve sokan vágyakoznak egy szikrázóan zöld, egyenletes és puha pázsit után, könnyű lehet azonban elveszni a rendelkezésre álló megannyi módszerben és technikában.

Cikkünkből megtudhatod, melyik a számodra legideálisabb megoldás, ha füvesítésen gondolkodsz.

A füvesítés módszerei

Jelenleg két fő módszer létezik, aminek a segítségével füvesíthetjük a kertünket. Az egyik a fűmagról történő telepítés, a másik pedig a gyepszőnyeg, illetve gyeptégla fektetése. Mindkét verziónak megvannak az előnyei és a hátrányai, így abszolút az egyéni igényeken múlik az, hogy melyik mellett döntünk.

Ha minél költséghatékonyabban szeretnénk magunknak pázsitot varázsolni, akkor mindenképpen a fűmagvetést érdemes választani, a legjobb végeredmény eléréséhez azonban fontos, hogy a megfelelő minőségű magot szerezzük be. A Szentiváni kertcentrum fűmagkeverékei között sok minőségi márkát megtalálhatunk, legyen szó akár a Barenbrug, az ICL, vagy a DLF termékeiről.

Vannak azonban olyan tényezők, amelyek nagymértékben megnehezítik a fűmag elvetését, legyen szó például a kedvezőtlen időjárási körülményekről. Ilyen esetekben célszerű inkább a gyepszőnyeg vagy a gyeptégla alkalmazása mellett dönteni.

A fűmagkeverékek fajtái

Aki nézelődött már valaha egy kertészet fűmagválasztéka között, az bizonyára tisztában van vele, hogy rendkívül bőséges a kínálat, így nem könnyű eldönteni, hogy melyik terméket is szerezzük be.

Az első, amit a döntés előtt át kell gondolnunk, hogy pontosan mi is a célunk a létrehozandó gyeppel, hiszen a termékeket felhasználás szerint is csoportosítják. Léteznek például díszgyepek, amelyek azoknak ajánlottak, akiknél főként esztétikai funkciót lát majd el az új pázsit. Nagyobb igénybevétel, például rendszeres sporttevékenység esetén pedig célszerűbb a kifejezetten erre a célra kialakított sportgyepet előnyben részesíteni.

Megfigyelhető lesz, hogy a díszítő funkciót betöltő gyepek esetében főként finomlevelű fajokat használnak, ismert típus például a vörös csenkesz. Nagyobb teherbírás esetén azonban jellemzően nagyobb arányban képviselteti magát az angolperje.

Megéri magasabb minőségű fűmagot venni?

A fűmag kiválasztása során nemcsak a típusok, hanem a különböző árkategóriák között is nagy eltéréseket tapasztalhatunk. Ez abból adódik, hogy a fűfajoknak rengeteg minőségi követelménynek kell megfelelniük, így a nemesítésük egy igen bonyolult, emellett pedig költséges eljárásnak is számít.

Általánosságban elmondható, hogy a valóban magas minőségű fűmagkeverékek ugyan nem olcsók, azonban a kiadás gyorsan megtérülhet, ha ezt a típust választjuk. Ezek a termékek ugyanis nemcsak, hogy magas tisztasággal és csírázóképességgel bírnak, de a betegségekkel szemben is sokkal ellenállóbbak. Ebből adódik, hogy a későbbiekben viszont kevesebbet kell költeni gyomlálásra.

A füvesítésnek több módja is létezik, így egyéni döntés kérdése, hogy melyiket választjuk. Fűmag vetése esetén azonban bizonyosodjunk meg arról, hogy jó minőségű terméket használunk.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Robotfűnyíró a tökéletesen nyírt pázsitért (x)
  Hogyan legyen Önnek is szép zöld pázsitja? (x)

További hírek ebben a kategóriában

A vállalkozás sikerének titkos f...
Nagy lehetőségek a hőszivattyúba...
Ha eddig halogattad, most már ne...
Hidraulikatartályok és tartozéka...