Hírek
23446 hír az adatbázisban
Mit tehetünk, ha túl száraz a levegő otthonunkban? (x)
Marketinginfo.hu - 2024-03-18 11:30
Egészségmarketing

A közérzetünk szempontjából általában fontos, hogy milyen az aktuális hőmérséklet. Akár kint a szabadban vagy bent a lakásban is lényegesen tudja befolyásolni a hangulatunkat.

Természetesen igazodunk az általunk nem irányítható hatásokhoz, azaz az időjárásnak megfelelően öltözködünk kint és bent is.

Azonban van még más tényező, ami nagymértékben ronthat vagy javíthat is az aktuális kedélyállapotunkon, szabályozni tudja, hogy mennyire érezzük jól magunkat. Ez pedig a levegő páratartalma, amit érdemes a lakásban folyamatosan mérni. Ha túl alacsony, a Max Diszkont otthoni párásító készülékei segítségünkre lehetnek.

Milyen a megfelelő páratartalom? Mi történik, ha túl száraz a levegő, és mit tehetünk ellene? A magas páratartalom mit okozhat? Következő írásunkban ezekről lesz szó. Ha érdekel, tarts velünk!

Az ideális páratartalom

A páratartalom ideális tartománya 40-60% között mozog, de a legoptimálisabb az 50%. Felmerül a kérdés: mikor van szükség párásításra? Amikor a levegő páratartalma 40% alá esik, jól tesszük, ha bekapcsoljuk a készüléket.

Sokkal kellemesebben fogjuk magunkat érezni, ráadásul a fabútorok és tárgyak, illetve a festmények is megtartják eredeti állapotukat, ha megfelelő a páratartalom. Mi okoz általában száraz levegőt a lakásban?

A légkondicionáló berendezés és a központi fűtés jelentősen le tudja csökkenteni a levegő nedvességtartalmát, úgyhogy ha ilyen berendezéseket használunk, mindenképpen érdemes beszerezni párásító készüléket is. Akár minden helyiségbe.

Ha túl száraz a levegő

A lakásban kialakuló száraz levegőhöz az is hozzájárulhat, hogy nagy a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között. Fűtés mellett is rendszeresen szellőztessünk, az se jó, ha túlmelegszik a szoba.

Milyen káros hatásai lehetnek az alacsony páratartalomnak? Ilyen közegben sokkal könnyebben kialakulhatnak a légúti megbetegedések, kellemetlen száraz köhögés, de akár még orrvérzés is jelentkezhet, mert kiszáradnak az orrnyálkahártyák is.

Innentől fogva ajtót nyitnak a vírusoknak és a baktériumoknak a védtelen orrjáratok. A hideg téli napokon akár 20% alá is csökkenhet a páratartalom, ami a szem és a bőr kiszáradásához is vezethet. Cseppentsünk a szemünkbe műkönnyet, a testünket pedig ápoljuk hidratálókrémmel, és természetesen kapcsoljuk be a párásító készüléket.

Az egészségre is jó hatással lehet

Az alacsony páratartalom mellett az is gondot okozhat, ha túl magas. Penész is kialakulhat, elkezdhet leomlani a vakolat. Ez nemcsak, hogy nem esztétikus, de egészségünkre is rossz hatással van. A konyha és a fürdőszoba az a helyiség, ahol általában magasabb a levegő nedvességtartalma. Ez köszönhető a főzéskor párolgó és a fürdéskor, zuhanyzáskor keletkező vízgőznek.

Ha viszont ellenkező helyzettel állunk szemben, a párásító készülék sokat segíthet. Javíthatja egészségi állapotunkat és közérzetünket, megelőzhetünk bizonyos betegségeket. Az aromaterápiás típusokba pedig tehetünk finom illóolajat, ami tovább fokozza a pozitív élményt.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Párásító-körkép - Ilyen nagy a választék! (x)
  Az asztma ellen lép fel az Electrolux
  Légszűrő billboard
  Szomjoltó plakát

További hírek ebben a kategóriában

Autista fiatalok támogatására in...
A Mályvavirág Alapítvány és a Bi...
A Decathlon a tavaszi fáradtság ...
Az Egészség Hídja Összefogást se...