A papaya koncentrátum nagy segítség az emésztőrendszeri problémákkal küzdőknek (x)
A papaya pont ilyen, méghozzá a bélrendszerrel kapcsolatban.
Az utóbbi évek sztárja az étrend-kiegészítők piacán a papaya koncentrátum, mivel a nyers papaya gyümölcsöt nem mindig tudjuk frissen beszerezni. Praktikus megoldásként védi a beleket, erősíti az immunrendszert és még a
Vital-max emésztést segítő termékei között is megtalálható.
Mi az a papaya vagy papaja?
Dél-Amerikában, a trópusokon őshonos növény, mely éretten sárgászöld héjban pompázik, éretlenül kicsit zöldes. Akkor jó, ha puha tapintása van, hasonlóan az avokádóéhoz, húsa pedig akkor számít ehetőnek, ha lédús, pirosas színben pompázik. Íze leginkább a sárgadinnyéhez hasonlítható, és nemcsak nassolnivalónak ajánljuk, hanem pozitív egészségügyi hatásai miatt is.
Ezek a pozitív egészségügyi hatásai
A papain egy fehérjebontó enzim, a papaya növény is erről kapta a nevét. Jellemzői közé tartozik, hogy élősködőellenes, segíti a gyomrunkba és beleinkbe kerülő anyagokat (cukrok, fehérjék, zsírok) feldolgozni a szervezetnek.
Sokan fogyasztják tehát megelőzésképp, annak érdekében, hogy megóvhassák emésztésük egészségét, de a reflux-szal vagy más gyomorproblémákkal küzdőknek is gyakran javasolják. A Crohn-betegséggel élők, a fogyókúrázók, a magas fehérjetartalmú étrendet követő emberek számára is hasznos a papaya vagy a papaya koncentrátum gyakori fogyasztása. A bélrendszerre gyakorolt pozitív előnyök mellett
- C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert,
- Megköti a káros toxinokat, így a rák kockázatát is csökkenti,
- Serkentőleg hat a sebgyógyulásra,
- Csökkenti a szervezet gyulladásait,
- Csökkenti a vércukorszintet is egyes típusú cukorbetegség fennállása esetén,
- A haj, a bőr és a körmök is megköszönik, ha gyakorta fogyasztunk belőle, mert jótékonyan hat rájuk is.
Nem csak koncentrátumként fogyasztható a papaya
Ha megjött a kedvünk a papayához, de nem szeretnénk étrend-kiegészítő formájában fogyasztani, mert szeretjük az ízét, akkor persze másként is megtehetjük.
Számos formában elkészíthetjük otthon a papayát, ha találtunk egy érett példányt a piacon, csak a fantáziánk - és az internet - szab határt a módszereknek. Például sárgarépával és mogyoróval kiegészítve remek salátát tudunk belőle csinálni, ha apróra kockázzuk fel az alapanyagokat.
Ha megtöltjük vajjal és mazsolával, egzotikus sült desszertet kapunk, de vannak, akik mártásokba vagy levesbetétként használják fel gyakran. Passzol húsokba töltelékként, köretként, és kevert süteményekben is tálalhatjuk. Ha pedig nem enni, hanem inni kívánjuk, forgalomban van Magyarországon is nem egy papaya üdítőital.