Hírek
23446 hír az adatbázisban
A kardántengely pontos beállítása (x)
Marketinginfo.hu - 2024-01-25 09:56
PR

Néhány évtizeddel ezelőtt nem is létezett olyan autó, amiben ne lett volna kardántengely.

Az elsőkerék meghajtású járművek megjelenésével könnyedén előfordulhat, hogy valaki nem is találkozik kardánproblémával a hétköznapokban.

Az autók, kisteherautók többsége azonban még mindig hátsókerék meghajtású, így a kardántengelyre is fokozottan oda kell figyelni.

A kardántengely fontossága

Ez talán az egyik, ha nem a legfontosabb alkatrész, ha az autó meghajtásáról beszélünk. Ezért is kell fokozottan odafigyelni az állapotára. Tulajdonképpen a kardántengely egy mechanikus, forgatónyomatékot átvivő eszköz, ami a forgó elemeket köti össze. A legfontosabb tulajdonsága, hogy nem merev, ezért is lehetséges vele egymással szöget bezáró alkatrészeket összekötni.

A karbantartásban a kardánjavítás.hu kardántengely szerviz szolgáltatása is segíteni tud. Fontos az olyan szolgáltató megtalálása, mint amilyen a SyncWell Kreatív Kft. is. Kardántengellyel számtalan járműtípuson találkozhatunk. A minőségi szervizek többféle járműre is megoldást nyújtanak: személyautó, teherautó, haszongépjármű, kamion, autóbusz, villamos, troli, vasúti járművek, munkagépek, targoncák, de még hajók, vízi járművek és kútfúrók esetében is.

A kardántengely centírozása egy nagyon fontos művelet, amit viszonylag gyorsan és olcsón el lehet végezni. Ezzel számtalan problémát meg lehet előzni, ami a költséghatékonyság szempontjából sem elhanyagolható tényező. A folyamat mindössze pár lépésből áll: kapcsolatfelvétel a szervizzel, a futár elszállítja a meghibásodott alkatrészt, kapunk egy határidőt és egy ajánlatot, ha ez elfogadásra kerül, akkor megtörténik a javítás. Végül a szolgáltató visszaszállítja nekünk a már kicentírozott alkatrészt.

Miért kardán a kardántengely?

Egy olasz matematikus, Gerolamo Cardano után lett elnevezve Európában a kardán kardánnak. Angol nyelvterületen használják még a driveshaft, propeller shaft elnevezést is. A mai járművekbe beépített kardántengelyek két végpontja közötti távolság is változhat, nem csak eltérő szögben állhatnak. Erre az esetre szokás beépíteni a rendszerbe egy csúszóperselyt, hogy a tengelyek egymásba csúszásával lehetséges legyen a tengelyirányú mozgás.

Napjainkban már az egyszerű tengely is bonyolult gépelem lett, ami magas szintű szakértelmet igényel, ha karbantartásra kerül sor.

A kardántengely hatása a járműre

Ha valami probléma van a kardántengellyel, azt azonnal érezni fogjuk. Idővel káros rezgések jelenhetnek meg, amik tönkretehetik a kardánkeresztek tűgörgős csapágyait. Ez folyamatos kihajlásokat eredményez, ami a tengely töréséhez is vezethet az anyag kifáradása miatt. Ez súlyos biztonsági kockázattal jár, hiszen emiatt baleset is történhet. Ha valami furcsaságot érzünk az autó vezetésében, fura rezgéseket például menet közben, akkor jobb minél hamarabb meglátogatni egy profi szervizt.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Nagyszabású elektromobilitási offenzívát indít az Audi
  Csapágy, szimering, seeger gyűrű, és amit róluk tudni érdemes (x)
  Bővített a német Daimler
  Beszállna az akkumulátorgyártásba a Volkswagen
  Az első életnagyságú és vezethető LEGO Technic Bugatti Chiron
  Az elektromos, a hibrid és a gázüzemű autók értékesítése a Volkswagennel
  Dizájnvázlatok a MINI első elektromos meghajtású modelljéről
  Alkatrész nyomtatás útközben 3D nyomtatóval

További hírek ebben a kategóriában

A vállalkozás sikerének titkos f...
Nagy lehetőségek a hőszivattyúba...
Így füvesítsd a kertet hatékonya...
Ha eddig halogattad, most már ne...