Hírek
23465 hír az adatbázisban
Így találd meg a tökéletes domainnevet! (x)
Marketinginfo.hu - 2024-01-19 09:48
Digitális

A domainnév kiválasztása fontos lépés minden vállalkozás vagy weboldal indulásakor.

Ez az online jelenléted esszenciális része, így sok múlik azon, mennyire könnyen megjegyezhető, és mennyire szerepel jól a keresőben. Cikkünkben megmutatjuk, mi mindent érdemes átgondolni a kitalálásához!

A domainnév fogalma: mit is takar valójában?

A domainnév a weboldal egyedi címe, amely megkönnyíti az internetezőknek a webhely elérését. A név két részből áll: a domain nevét és a domain végződését tartalmazza. Például: "example.com"= "example" a domainnév, míg a ".com" a domain végződése. A kiválasztásakor fontos, hogy a tárhelyszolgáltató is megfelelő legyen. A Datatrans segít a domainnév kiválasztásában, így stabil alapot teremthetsz weboldalad működéséhez.

Ingyenes vagy fizetős legyen?

Ebben a "párharcban" a fizetős opció kerekedik felül. Az ingyenes verzió ugyan lehetőséget nyújt az online jelenlétre, de korlátozottabb lehetőségeket és hitelességet biztosít. Hiszen gondolj csak bele, kit veszel komolyabban: azt, akinek a webcíme a vallalkozas.randomblog.hu, vagy akinek a vallalkozas.hu?

A fentiekből is adódik az ingyenes domainnevek következő két hátulütője: ezek általában hosszabbak, így nehezebben megjegyezhetőek. Egy fizetős verzió azonban jóval nagyobb rugalmasságot, valamint professzionálisabb megjelenést biztosít. Emellett még a webhely hirtelen törlésétől sem kell félned - ami egy ingyenes weboldal kapcsán bármikor megeshet.

Szempontok a választáshoz
 
  • Végződések: a leggyakoribbak ma Magyarországon a ".hu" és az ".eu". A ".hu" kiterjesztés kifejezetten a magyar szervezetekre és weboldalakra utal, míg az ".eu" végződés európai célközönségű weboldalakat takar.


 
  • SEO: gondold át, mi jellemzi a legjobban a tevékenységedet! Ha ehhez megtalálod a megfelelő kulcsszavakat (melyekre rákeresnek majd vásárlóid), előrébb kerülsz majd keresőben.


 
  • Rövid vagy hosszú: a rövid és könnyen megjegyezhető neveket általában előnyben részesítik a látogatók. Ám egy jó kulcsszavas, de hosszabb névvel a Google előrébb sorolja majd honlapod, mintha egy ismeretlen, de rövid márkanévvel jelennél meg a piacon.


 
  • Különleges karakterek: a számokat és az ékezeteket érdemes mellőzni a weboldalad könnyebb megtalálása érdekében.


Ellenben a kötőjel vagy a többes szám használata pszichológiailag kifejezetten előnyös is lehet. A kötőjel egyszerűbben megjegyezhetővé teszi a szlogenedet, a többes szám pedig azonnal azt sugallja a látogatóknak, hogy több terméked közül is választhat. Mindkét esetben ügyelj azonban rá, hogy ne legyen hasonló nevű egyes számú, vagy épp kötőjel nélküli változatú honlapja egy versenytársadnak sem.

Az ellenőrzés fontossága


Mindig ellenőriztetni kell a kiválasztott domainnevet, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem foglalt. Akár a Datatrans weboldalán is ellenőrizheted a név elérhetőségét. Így biztos lehetsz benne: weboldalad webcíme egyedi és megismételhetetlen lesz!
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  399 weboldal ellen indított eljárást a Chanel
  Jöhetnek a márkázott domainnevek
  Rekordmennyiségű .eu regisztráció júliusban
  3 millió fölött jár a .eu domain
  Megnőtt az .eu domainnevek iránti igény
  Új domainnel tenné biztonságossá a pénzügyi weblapokat az F-Secure
  2 millió felett a bejegyzett .eu domainek száma

További hírek ebben a kategóriában

Prémium webtárhely a maximális g...
Te mit kezdesz azokkal, akik nem...
Megvannak ‘Az Év Honlapja&...
Már minden hetvenedik dolgozóra ...