Hírek
23446 hír az adatbázisban
Munkahelyváltási motivációk és álláskeresési szokások a hazai munkaerőpiacon
Marketinginfo.hu - 2023-12-22 10:23
Karrier

A munkahelyváltástól sokan tartanak, amely kapcsán már a döntés meghozása is jelentős kihívás lehet, hiszen ilyenkor az ismeretlentől való félelem ösztönösen felébred a munkavállalókban.

A dolgozók gyakran inkább eltűrik a kedvezőtlen körülményeket aktuális munkahelyükön, minthogy lépjenek és feladják a meglévő, biztos pozíciójukat. Az év végéhez közeledve azonban átgondolják és újraértékelik a jelenlegi helyzetüket: a munkavállalók gyakran az ünnepek alatt hozzák meg a döntést a váltásról.

Annak ellenére, hogy a munkahelyváltás nem egyszerű, a magyar munkavállalók több mint kétharmada gondolkodott már el azon, hogy nem csak az aktuális cégét, de a pályáját is elhagyja és egy teljesen új szakmában folytatja karrierjét - derült ki a Profession.hu korábbi reprezentatív felméréséből. Az idei álláskeresői viszonyulásokat vizsgáló kutatásban pedig a munkahelyváltáshoz kapcsolódó attitűdöket mérte fel az állásportál.

Miért is váltunk mégis állást?

A teljes pályaváltásnál kisebb kihívás, ha a munkavállaló saját szakmájánál marad és azon belül keres új állást, hiszen így általában nincs szüksége jelentős átképzésre, teljesen új ismeretek megszerzésére. Az emberek fele mindemellett a munkahelyváltást is megterhelőnek tartja, de tízből négy válaszadó szerint megéri ez a lépés, mert tudatos tervezéssel és döntéshozatallal sokkal nagyobb az esély a megfelelő pozíció vagy magasabb bér megszerzésére.

Az új állás igénye mindig valamilyen hiányból származik: a válaszadók több mint fele (56%) akkor kezd bele a keresésbe, amikor már nem érzi kielégítőnek a fizetését, és közel ilyen arányban jellemző az is, hogy a kényelmetlenné vált munkakörülmények sarkallnak valakit erre (50%). 27% jelezte, hogy csak elbocsátás esetén nézne új lehetőség után. Mindössze 9% halogatja az álláskeresését a felmondásáig, a többség viszont már ezt megelőzően biztosítani szeretné a karrierje folytatását.

Az álláskeresés legfőbb motivátorai a magasabb bér (37%), a jobb munkakörülmények (24%) és a megbecsülés (12%) iránti vágy. A munkavállalók 10%-a szeretné jobban érezni magát az adott élethelyzetében, és közel ennyien gondolják úgy, hogy szívesen megismernék saját erősségeiket és ennek értékét a munkaadók szemszögéből. 5% vágyik arra, hogy bizonyíthassa saját képességeit.

Milyen információk szükségesek álláskereséskor?

A negatív tapasztalatok a transzparencia hiányából adódnak az új munkahely megtalálása során: a lejárt hirdetés vagy jelentkezési határidő, valamint az elmaradt visszajelzés mind kellemetlenséget okoznak az álláskeresőknek, akárcsak a fizetésre vonatkozó információ hiánya.

"A bértranszparencia mindkét fél érdeke. Egyfelől versenyelőnyt jelenthet az állást kínáló cégnek, hiszen akár 50%-kal több jelentkezést eredményezhet a fizetés feltüntetése a hirdetésben. Másfelől az erre vonatkozó információ kihagyása növeli a munkavállalók bizalmatlanságát és a kiszolgáltatottság érzését a vállalattal szemben" - magyarázza Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója. "A nyilvánosságra hozott fizetés emellett mindkét félnek időt és erőforrást takarít meg, hiszen így nem a hosszú felvételi folyamat végén derül csak ki, ha esetleg távol van egymástól a munkaadó és a potenciális új kolléga elképzelése az összegről, ami miatt mindkét fél csalódottan kezdheti elölről a keresést."

Visszajelzés - akár több alkalommal is

A munkavállalók többségének (66%) elegendő, ha a jelentkezés benyújtása után akkor kap visszajelzést, ha interjúra várják, azonban minden második akkor is elvárná az értesítést, ha kiesett a felvételi folyamatból. A Profession.hu felméréséből egyértelműen kiderült, hogy az álláskeresők a jelenleginél több alkalommal szeretnének visszacsatolást kapni, például amikor a hirdető céghez megérkezik a jelentkezésük.

A beküldött pályázatról leginkább emailben szeretnének értesítést kapni az álláskeresők - közel kétharmaduk ezt elsősorban a hirdető cégtől várja. A munkavállalók negyede telefonon szeretne hírt kapni a munkaadótól ilyen esetben.

A kutatásról: az átfogó kutatás 33 interjú és egy 1000 fő által online kitöltött kérdőív eredményeiből készült 2023 májusában.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Munkaerőpiac: sosem látott aktivitási arány a nők körében
  Ezek az álláskeresési tippek megnövelhetik az esélyeket
  Mitől lesz jó egy önéletrajz?
  Milyen nehézségekbe ütközhetünk álláskereséskor?
  Ezekre figyeljünk az önéletrajz készítésekor
  Praktikák, hogy megtaláld a tökéletes munkát
  A magyar álláspiacot már az okostelefonok dominálják
  A fiatalok a képességalapú álláskeresést szeretik
  Az önéletrajz a múlté?

További hírek ebben a kategóriában

A nők közel fele nem tér vissza ...
Egyre több vállalatnál döntenek ...
Új Marketplace-vezető az eMAG Ma...
Tízből négy diák úgy látja, könn...