Hírek
23416 hír az adatbázisban
'Tudomány' a pezsgőspoharakról
Marketinginfo.hu - 2023-12-21 11:38
PR

A kereskedelmi adatok szerint a magyarországi pezsgőfogyasztás csaknem 60 százaléka az utolsó negyedévre esik.

Az esztendőzáró céges partner-összejövetelek, a szilveszteri mulatságok vagy az újév köszöntése valóban elképzelhetetlen a nemes ital nélkül. Adódik a kérdés, hogyan fokozhatjuk a pezsgő képviselte különlegességet, ünnepélyességet? A választ Törley Pezsgőpincészet témában jártas szakértője adja meg, méghozzá számos érdekesség és jótanács kíséretében.

A kifinomult eleganciát, ünnepélyességet szimbolizáló különleges nedű egyre markánsabban jelen van az esztendő más időszakaiban is: kiemelkedő családi és üzleti alkalmakon, fontos társadalmi eseményeken, jelentős fesztiválokon. Az ünneplésen kívül szívesen bontunk pezsgőt a sikerek és győzelmek megkoronázására, a fontos fordulópontok emlékezetessé tételére, vagy éppen egy romantikus esemény hangulatának fokozására, továbbá mind gyakrabban használjuk aperitifként vagy koktélok alapanyagaként is. Sőt, a Törley Pezsgőpincészetnek már van egy olyan pezsgőkülönlegessége is, amelyhez egészen új fogyasztási rituálé kapcsolódik. Ez az ICE pezsgő, amely jó hangulatú baráti összejövetelek, házibulik izgalmas italává vált. Jégkockával, mentával kínálandó, és friss gyümölccsel még izgalmasabbá tehető. Ugyanakkor még mindig a karácsonyi-szilveszteri időszak az, amikor a pezsgő szinte minden háztartásban jelen van.

Ez a nemes ital tehát beépült az életünkbe, ugyanakkor továbbra is hozzá társítjuk a luxust és az eleganciát. De hogyan fokozhatjuk a pezsgő képviselte különlegességet, ünnepélyességet? A válasz magától értetődik: jól megválasztott poharakkal!

Az alábbi szempontokat ajánl a pohárválasztáshoz Lőrik Tamás, a Törley márkamenedzsere:

"Azt azért előrebocsátanám, hogy klasszikus pezsgőspohár hiányában egy jó pezsgő akár vizespohárból iszogatva is remek lehet, sőt azt is megértem, ha valaki polgárpukkasztásból direkt így issza, ám a pezsgőspoharak nem véletlenül olyanok, amilyenek. Formájuk a pezsgő "feltalálásával" és a pezsgőzés kultúrájának fejlődésével párhuzamosan alakult, amíg megtalálta a tartalom a hozzá illő tökéletes formát, amelyben ez a különleges ital a leginkább érvényesül. A pohár alakja az elegancia és a prezentálás szempontjából is fontos: kiemelhetjük vele a pezsgő különlegességét, és ezzel a látvány is hozzájárul az élvezeti élményhez."

 
  • A kristály- vagy az üvegpohár az igazi?


"A pezsgő nyújtotta élmény szempontjából szinte mindegy, ám semmiképp sem szerencsés, ha csiszolt. A lényeg, hogy vékonyabb falú, hosszú szárú legyen, alakja pedig segítse a felszálló buborékok érvényesülését, a benne való gyönyörködés lehetőségét."

 
  • Hogyan függ össze a pezsgő illata és a pohár alakja?


"A pezsgő mámorító illata jórészt az alapbor szőlőfajtájából, a nedű buborékszerkezetéből és az érlelési idő hosszúságából adódik. Egy tartályban erjesztett pezsgő akkor igéző, ha illata inkább gyümölcsös, a palackban erjesztettnek pedig érlelt, élesztős, briósos jegyekkel kell rendelkeznie. A hosszú, keskeny, szűkebb szájú pezsgőspoharak lehetővé teszik az illatok koncentrációját, hiszen a buborékok felfelé haladva hozzák az illatokat. A tulipán alakú pohár elősegítheti a gyümölcsös ízjegyek érvényesülését, hiszen nagyobb felületen szabadulnak fel az illatanyagok. Ám itt is ügyeljünk arra, hogy az az illatkoncentráció érdekében kisebb átmérőjű legyen a pohár szája."

 
  • Mit javasol a rozé, és mit a fehér pezsgőhöz?


"A rozé pezsgőhöz általában szélesebb poharat ajánlunk, mivel ez segítheti az illatok jobb érzékelését. A fehér pezsgő esetében a hosszú, keskeny pezsgőspohár az ideális. Hozzáteszem, ha szeretnénk a buborékok játékában gyönyörködni, akkor megfelelő folyadékszintnek kell lennie a pohárban. Előnyösebb tehát, ha kerüljük a nagyon nagy űrtartalmú poharakat, mert ha sok benne a pezsgő, úgy az hamar megmelegszik, ha pedig kevés, akkor a buborékokból szinte semmit sem lehet látni."

 
  • Meddig töltsük a pezsgőspoharat?


"Javasolt legalább félig, de még inkább kétharmadig tölteni a poharat, hogy a buborékok megfelelően szétáradhassanak, és az illatok is kibontakozhassanak. Így válik lehetővé a pezsgő teljes karakterének érvényesülése."

Pohártörténelem dióhéjban

 
  • Milyen pohár dukált a pezsgőhöz a kezdet kezdetén?


A pezsgőspoharak története mozgalmas alakváltozásokat mutat. Egyes források szerint a kezdet kezdetén, vagyis az 1700-as évek végén Franciaországban már coupe formájú poharakat használtak. Pajzán történet is fűződik ehhez, mely szerint állítólag a francia király utasítására az üvegfúvó mesternek Marie Antoinette keblét alapul véve kellett megmintáznia a kehelyt. Az is igaz, hogy ezzel kapcsolatban több híres francia hölgy neve is felmerült. Ez a pohárforma egyáltalán nem előnyös, hiszen a pezsgő folyadékszintje nem teszi lehetővé a buborékok érvényesülését, a szája pedig széles, így a szénsav gyorsan elillan. Ráadásul ezt a formát legtöbbször a tenyerünkbe véve emeljük fel, így gyorsan felmelegszik a gondosan behűtött pezsgőnk.

A pezsgőspoharak történetében jelentős változás a klasszikus flőte (flute) forma megjelenése, amely lassan, de biztosan kiszorította coupe poharakat. Mivel ez a forma hosszúkás, a benne lévő italban csodálatosan megfigyelhetők a tűhegynyi buborékok, amelyek egymást kergetve emelkednek a felszínre.

Manapság többnyire már a tulipánforma hódít, amely lehet hosszúkás vagy kerekded, de akár rombusz formát is ölthet. Előnye, hogy az illatokat koncentrálja, ugyanakkor lehetőséget nyújt a buborékok gyöngyfüzérének szemlélésére is.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Öt magyar érem a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon
  Fehér palackos kiadás a Törleytől
  Két újabb szakmai elismerést kapott a Törley
  Hungarikum lett a Törley pezsgő
  11 éremmel gazdagodott a Törley
  Törley siker Franciaországban
  Szakmai elismerés a Törley-nek
  12 érmet nyert a Törley

További hírek ebben a kategóriában

Korszerű klímatechnika – h...
Időtálló, gyönyörű kerítés WPC-b...
Közeleg a nyár, milyen árnyékoló...
Miért érdemes luxusapartmanházba...