Hírek
23469 hír az adatbázisban
Milyen a tökéletes alap egy makett esetében? (x)
Marketinginfo.hu - 2023-11-14 09:35
Design

Előbb-utóbb minden makettező fejében felmerül a kérdés, hogy a gyönyörű alkotást hogyan tehetné még különlegesebbé.

Pláne, ha versenyre készülünk vagy szimplán otthonunkban szeretnénk egy megfelelő alapra helyezni, hogy kellően megadjuk a módját.

Az alap segítségével "ünnepi" köntösbe öltöztethetjük

Miért heverne csak úgy az asztalon a csodaszép, realisztikus alkotásunk, ha piedesztálra is emelhetjük? Bizony, az alapok által sokkal profibb módon tárhatjuk a világ szeme elé, vagy csak szeretteink lenyűgözésére. A jó hírünk, hogy a Modellfutár oldaláról vitrinek, display-ek is beszerezhetők. Innen elérhetünk műanyag alapot, de display-t is, ha a célunk a pormentes tárolás.

Tulajdonképpen a makett típusa és az egyéni igényeink határozzák meg, hogy milyen kiegészítőt választunk. Egy autómodell esetében a vitrin remek megoldás, hiszen általa megvédhetjük a portól és egyéb szennyeződésektől. Azonban figuráknál ideális opció például egy Buco Model Base figuraalap, ugyanígy egy alap diorámának is nagy hasznát vehetjük, hiszen lényegében bármit ráépíthetünk.

Két fogalmat azonban érdemes tisztázni, az egyik a vignetta, amely egy olyan ábrázolást jelent, ahol a jármű vagy a figura áll a középpontban, de valamilyen épített környezetben van elhelyezve. Míg a dioráma esetében az egész alkotás egy sztorit, történetet mesél el.

Egyesek úgy vélik, hogy a vignetta kizárólag a figurát/járművet tartalmazhatja, de elég sok elképzelés létezik ennek kapcsán. Viszont ha otthoni kiállításról van szó, kövessük a saját gondolatainkat, ha pedig egy versenyre készülünk, érdeklődjünk a szervezőknél, hogy melyek az elvárások az értékelés során.

Az épített környezet hatalma

Egyesek megelégszenek azzal, ha ráhelyezik az alkotásukat egy alapra. Az igazság az, hogy rengeteg energia, idő és masszív koncentráció eredménye egy efféle remekmű, mely úgymond megérdemelné, hogy egy szép környezetbe illesztve legyen megörökítve. Nem kell feltétlenül sok mindenre gondolni, egy kis fű vagy sár a repülőgép alá, és máris sokkal valósághűbb a kinézete.

Szintén remek megoldás, ha veszünk egy képkeretet, megszabadulunk az üveg részétől, s a benne lévő vékony falemezre ráépítjük a makettünket, a megfelelő környezettel. Természetesen a képkeret sarkainál az illesztést érdemes rendbehoznunk, ne maradjanak tátongó hézagok, hiszen az eléggé illúzióromboló lenne. Egy profi makettező legyen igényes az alapra is.

Tehát a körítés, vagyis a környezet és az alap igényessége rengeteget számít, hiába a jármű vagy a figura a lényeg, akkor lesz tökéletes a remekmű összképe, ha minden apró részletre odafigyelünk.

Milyen alátét lehet megfelelő?

Az alapanyagot illetően lehet műanyag, fa, parafa, a lényeg az, hogy stabil alátámasztást, optimális alapot biztosítson a makett számára. Legyünk kreatívak, igazából bármit felhasználhatunk, csupán engedjük szabadjára a képzeletünket.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Második világháborús tengeralattjáró makettek
  A Zewa Designer Pályázat tervei
  Interaktív display az influenza elleni oltásért
  LEGO innovációk a BMW Motorrad közreműködésével
  Kiállítási marketing: maradt az árérzékenység
  Miben más a programmatic, mint a Google Display Network?
  Hétvégén a leghatékonyabb a digitális reklám
  Mobilmarketing: az SMS a nyerő

További hírek ebben a kategóriában

Egyedi ékszer, nem mindennapi ér...
Hogyan legyen a kis lakás is diz...
3D szobrok – térlátás és k...
Varródobozok és varrókosarak a h...