Hírek
23437 hír az adatbázisban
Felismerhetjük a pszichopatákat? (x)
Marketinginfo.hu - 2023-11-13 12:16
Egészségmarketing

"A kifejezés komoly pszichés betegséget, egyfajta személyiségtorzulást jelent."

Annak ellenére, hogy időnként a hétköznapi nyelvben körülbelül a "nem normális" szinonimájaként, de mindenképpen túlságosan gyakran, (s így sajnos többnyire nem is helyesen) használjuk a kifejezést, sokszor úgy érezzük, pontosan tudjuk, hogy mit is takar ez a fogalom.

Pedig a kifejezés komoly pszichés betegséget, egyfajta személyiségtorzulást jelent. Ha úgy érezzük, hogy pszichopata hálójába kerültünk, de nem vagyunk egészen biztosak a dolgunkban, érdemes feltennünk a kérdéseinket az Onlinepszichológus.net pszichológus válaszol rovatában.

Tipikus történetek árulkodnak a helyzetről

Amikor pszichopatával vagyunk valamilyen kapcsolatban, akkor gyakori, hogy azt érezzük, megkeseríti az életünket, mi mégsem tudjuk a helyes irányba terelni őt. Gyakran fűszerezik ezeket a történeteket olyan kellemetlen történések, mint a lopás, kihasználás vagy a becsapás. De agresszív viselkedés, felelőtlenség és akár bűnözés is előfordulhat.

Ne higgyük azt, hogy egy pszichopatával csak keserű tapasztalatokat szerezhetünk. Hiszen képesek minket teljesen magukkal ragadni is, remek szórakoztatók, valamint kifejezetten el tudnak minket varázsolni is.

Nem "egyszerű" elmebetegség!

Egy pszichopata a mentális betegségekben szenvedőkkel ellentétben nem veszíti el a kapcsolatát a valódi világgal. Nekik nincsenek hallucinációik, ahogy gyötrelmeket sem okoz számukra az állapotuk.

A pszichopata antiszociális személyiségzavarban szenved, olyan viselkedést tanúsít, amelyet a társadalom alapvetően elítél. Ez a magatartás pedig bizonyos személyiségjegyekre vezethető vissza.

A pszichopata jellemzői

Említettük, hogy általában remek szórakoztatók, ám ez annak is köszönhető, hogy hamisak és felszínesek. Nárcisztikus jegyeik vannak, saját magukat állítják a világuk középpontjába, túlértékelik magukat, s úgy hiszik, hogy olyan különlegesek, hogy nekik bármit szabad.

A bűntudat vagy megbánás jeleit nem mutatják. A hibákat vagy eleve letagadják, vagy megmagyarázzák. Teljesen hiányzik belőlük az empátia, nem éreznek együtt senkivel. Érzelmi életük pedig éppolyan felszínes, mint az egész jellemük.

Nagyon impulzívak, nem bírják késleltetni vágyaik kielégítését, és nem kontrollálják a viselkedésüket. Agresszívan reagálnak, ha kritizálják őket. Felelőtlenek, hajszolják az izgalmakat.

Már gyerekként is vannak jelei

Az antiszociális viselkedés számos eleme arra int, hogy komoly problémával állunk szemben. De persze ne keverjük össze a gyermeki csínytevéssel!

Az olyan magatartás, amit jellemez a lopás, a kegyetlenkedés és az erőszak, a csalás vagy a gyújtogatás, illetve a vandalizmus, felkeltheti bennünk a gyanakvást.

Sajnos a pszichopátia nem gyógyítható, sőt, a pszichoterápia sem hoz eredményeket (hiszen a személy nem szenved, s ezért nem motovált a változtatásra). Utóbbi azonban eredményes lehet a másik fél számára, hogy megtanuljon felülkerekedni a helyzeten.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A szabadságok kiadása okozza a legtöbb munkahelyi konfliktust
  Egy tehetséges vezető alatt jól kijön az X és Y generáció
  Érzelmi előnnyé válik, ha nem veszünk márkásat

További hírek ebben a kategóriában

A Mályvavirág Alapítvány és a Bi...
A Decathlon a tavaszi fáradtság ...
Az Egészség Hídja Összefogást se...
Mit tehetünk, ha túl száraz a le...