Hírek
23446 hír az adatbázisban
A Volkswagen egyelőre nem tervez újabb akkumulátorgyárat
MTI + Marketinginfo.hu - 2023-11-02 09:07
Márkák

A német Volkswagen (VW) autóipari konszern egyelőre nem tervez újabb akkumulátorgyárat - jelentette be Oliver Blume vezérigazgató azután, hogy a héten megbeszélést folytatott cseh kormánytisztviselőkkel.

Petr Fiala cseh kormányfő sajnálatát fejezte ki a VW döntése miatt.

"Tekintettel a piaci feltételekre, így például a csak akkumulátorról üzemelő elektromos autók (BEV) piacának lassú felfutására, a cég egyelőre nem foglalkozik újabb akkumulátorgyártó telephely megnyitásával" - áll a Volkswagen cseh leányvállalata, a Skoda Auto közleményében.

A Volkswagen Kelet-Európában keresett helyszínt az elektromos autók akkumulátorait gyártó újabb gigagyárához. A német csoportnak már működik vagy épül három akkumulátorgyára a németországi Salzgitterben, a spanyolországi Valenciában és a kanadai St. Thomasban. Ennek a három gyárnak a termelési pontenciálja évi mintegy 200 gigawattóra.

Petr Fiala elmondta: Oliver Blume részletesen megindokolta a Csehországban "gigafactory" néven ismert projekt meghiúsulását. A cseh kormány egy, a nyugat-csehországi Pilsen melletti volt katonai repülőtéren tervezett létrehozni a gigafactory számára új ipari parkot, ahol több mint négyezren kaptak volna munkát. A projekt, elsősorban a volt katonai repülőtér tervezett felszámolása, az utóbbi másfél évben tiltakozást váltott ki a régióban.

Fiala kiemelte: a VW mondott le a tervről, de a végleges döntést 2025-re halasztotta. A cseh kormány, amely korábban 9 milliárd koronás (141 milliárd forint) támogatást szavazott meg a német projektnek, azonban nem tud várni 2025-ig, ezért új beruházókat fog keresni az ipari park számára - hívta fel a figyelmet a cseh miniszterelnök, megjegyezve: "mindezek ellenére kapcsolatban maradunk a VW-vel és folytatjuk a tárgyalásokat".

Jozef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter azt mondta, hogy a kormányzat öt külföldi befektetővel tárgyal akkumulátorgyárak építéséről. Részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni.

Klaus Zellmer, a Skoda Auto elnök-vezérigazgatója újságíróknak szerdán racionálisnak nevezte a VW döntését. Ugyanakkor azt mondta: az autóipar átalakulása elkerülhetetlen. Közölte, a Skoda Auto 2027-ig 5,6 milliárd eurót kíván befektetni az elektromos autógyártásba, további 700 millió eurót pedig a digitalizációba.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Ha eddig halogattad, most már ne tedd: szerezd be az autóablak sötétítőfóliát! (x)
  Ipari járműhöz strapabíró tömlő szükséges (x)
  Akkumulátorgyárat épít Angliában a Jaguar Land Rover tulajdonosa
  Javult a Volkswagen eredménye tavaly
  Jelentősen visszaesett a cseh Skoda Auto üzemi nyeresége tavaly
  Az oroszországi Volkswagen leállította az autók kiszállítását a helyi kereskedőknek
  Húsmentes lesz a Volkswagen központi üzemi konyhája
  Megszüntet több ezer munkahelyet a Volkswagen csoport
  A Volkswagen 15 milliárd eurós beruházást jelentett be
  Részlegesen újraindította a gyártást a pozsonyi Volkswagen

További hírek ebben a kategóriában

A Decathlon új irányvonala
5,7 milliárd forintos tőkeemelés...
Egyedülálló beruházás a BioTechU...
Ismét díjazták a Borsodi Sörgyár...