Hírek
23465 hír az adatbázisban
A szálerősített betonról csak jót mondhatunk (x)
Marketinginfo.hu - 2023-10-17 09:22
PR

A beton a világon a leggyakrabban és a legtöbb típusú építkezésen használt építőanyag.

Köszönhetően tartósságának, erősségének és hosszú élettartamának, azonban a szakító- és nyomószilárdság fokozására gyakran megerősítést igényel.

A polipropilén makroszálakkal erősített beton több, mint 20 éves múltra tekint vissza, ez idő alatt számos szerkezetben és projektben alkalmazták, házilagos betonozásoknál is, sikerrel. A negatív felhangok szinte mindig azoktól származnak, akik még nem használták, így ezeket a tévhiteket szeretnénk a cikkben eloszlatni. Tarts velünk, győződj meg a szálerősített beton előnyeiről, és lépj be az alkalmazók népes táborába!

Mi az a szálerősített beton?

A szálerősítésű beton olyan kompozit anyag, amely cement, beton és véletlenszerűen eloszló szálak keverékéből áll. A Beton Booster ArmoTec statikai makroszálakkal erősített beton elkészítése egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb, mint a hagyományos, betonacél hálóval megerősített beton, a végeredmény pedig tartósabb.

Elkészítése egyszerű, mixerkocsiban éppúgy lehetséges, mint házilagos betonozásnál a betonkeverőbe adagolva.

Valamennyi, nem önhordó szerkezet megerősítésére, a repedések megelőzésére, a betonacélháló kiváltására alkalmas, készülhet belőle járda, aljzatbeton, padló, talajon fekvő lépcső, lemezalap, gépkocsibeálló, akna, de zsaluzóblokk kitöltésére is használható.

Tények és tévhitek

A statikai makroszál valóban növeli a beton teherbírását, a szálerősített beton erősebb, szívósabb, nagyobb teherbírású, erről számos tudományos kutatás készült, illetve számos projekt az élő bizonyítéka.

Nem állja meg a helyét az a feltételezés, hogy az acélszál-erősítésű beton jobb, mint a makroszálas, ugyanis az acélhaj statikailag nem méretezhető. További hátránya, hogy az acélszálak nehezebbek, korrodálnak, károsítják a keverőberendezés és a pumpa belsejét, valamint látszóbetonba nem alkalmasak, gyártásuk ökológiai lábnyomáról, illetve egy bizonyos mennyiség feletti csomósodásról nem is beszélve.

Statikailag csak a makroszálak méretezhetők, az acélhaj nem. Az üvegszálak és a fibrillált szálak vékonyak, csak a repedéscsökkentésre alkalmasak.

A makroszál sok esetben már ma is helyettesítheti a betonacélt, akár önhordó szerkezetek esetében, erre is vannak példák, azonban ez nagyobb körültekintést, alaposabb számításokat igényel.

Miért jó a szálerősített beton?

A polimer makroszálakból jóval kevesebbre van szükség ugyanahhoz a teljesítményhez, mint a betonacélból, ráadásul a makroszálakat csupán a betonhoz kell adagolni, bekeverni és már használható is. Így nem kell külön munkaerő a betonacél szerelésére, bebetonozására. A polimer szálak 3 dimenzióban erősítik a betont, szemben a betonacélháló 2 dimenziójával.

Nem áll fenn a korrózió veszélye, ami gyengíthetné a betont, repedésgátlására viszont ugyanúgy tökéletes.

Meggyőztek a tények? A betonszerkezetek megerősítésére házilagos betnozáshoz is válaszd a statikai makroszálakat!
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Mire használhatók a tűzálló és impregnált gipszkartonok? (x)
  Hogyan burkoljunk teraszt 9 lépésben? (x)
  Megújult a támfal a szobi Dunaparton
  A beton hangjai
  MOL: környezetbarát termék a gumibeton
  Betongyártók kartellgyanúban
  Közútfejlesztés: új utakon

További hírek ebben a kategóriában

Kerítésépítés és teraszburkolás ...
Mire való a balesetbiztosítás, é...
Egyedülálló elismerésben részesü...
A dongó motorok karbantartása (x...